‘Ajax betaalt anderhalve ton mee aan de huldiging naast de Arena’

Tienduizenden supporters vierden vorig jaar in het Arenapark het kampioenschap van Ajax.
Tienduizenden supporters vierden vorig jaar in het Arenapark het kampioenschap van Ajax. Foto ANP/Olaf Kraak

Ajax is bereid de kosten van een huldiging naast de Arena van het elftal zondag met de gemeente te delen, mocht de club dit weekeinde kampioen worden. Dat zei burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan vandaag tegen AT5. De club heeft toegezegd anderhalve ton te willen bijdragen.

Eerder wilde de Ajax volgens de burgemeester maar een ton bijdragen als de huldiging zondag zou plaatsvinden. De club en supporters hadden liever dat het elftal maandag gehuldigd zou worden. Op die dag wilde de club wel meer bijbetalen.

Een inhuldiging kost volgens Van der Laan tussen de drie en vier ton. Hij wil dat de kosten door de club en de gemeente worden gedeeld. “Ik vind een ton niet reëel”, aldus de burgemeester. “We willen de helft, dat krijgen we nu.”

‘politie is toch al op de been’

Van der Laan schreef eerder deze week al een brief naar financieel directeur van Ajax Jeroen Slop, waarin hij zijn ongenoegen uitsprak over het feit dat Ajax maar een ton wilde bijdragen aan een huldiging op Bevrijdingsdag. De burgemeester is blij dat de club nu toch meewerkt.

Als Ajax zondagmiddag de landstitel verovert wordt de ploeg rond 16.30 uur in Amsterdam-Zuidoost, pal naast de Arena, gehuldigd. Van der Laan wil per se dat de huldiging meteen na de wedstrijd plaatsvindt, omdat hij na de troonswisseling en de dodenherdenking zaterdag niet nog eens honderden agenten wil oproepen. Zondag zijn ze vanwege Bevrijdingsdag toch al op de been.

    • Annemarie Coevert