Air France-KLM verdubbelt verlies in eerste kwartaal

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 630 miljoen euro verlies geleden. Dat maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vandaag bekend. Het verlies is bijna twee keer zo groot als in hetzelfde kwartaal het jaar daarvoor.

De omzet steeg in het eerste kwartaal wel met 1,3 procent naar 5,7 miljard euro. Dat kwam voornamelijk door de 1,4 procent hogere inkomsten uit passagiersvluchten. De goederenvervoertak kreeg juist een klap: Air France-KLM vervoerde bijna 7 procent minder goederen. Daardoor daalden de opbrengsten met 5,9 procent naar 700 miljoen euro.

Air France-KLM spreekt van „aanhoudend moeilijke economische omstandigheden”. Het concern kampt met hoge kosten voor brandstof en personeel. Desondanks heeft de luchtvaartcombinatie de maatregelen om kosten terug te brengen en schuld te reduceren in dit „traditioneel moeilijke kwartaal” kunnen doorzetten, zo laat het bedrijf weten in een verklaring.

Air France-KLM verwacht de doelstellingen voor 2013 met betrekking tot kosten- en schuldreductie alsnog te kunnen halen. Het concern wil in drie jaar tijd in totaal 2 miljard euro besparen, zo werd begin vorig jaar aangekondigd. Dan moet de schuld van 6,5 miljard euro met 2 miljard euro zijn teruggebracht. Inmiddels is daarvan 0,6 miljard euro gerealiseerd.