Zeker 60 doden na instorten goudmijn in Darfur

In de regio Darfur zijn naar nu blijkt al drie dagen reddingswerkzaamheden aan de gang nadat een nog actieve goudmijn instortte. Het nieuws zou vandaag pas de Soedanese hoofdstad Khartoem hebben bereikt. Reeds zestig doden zijn geteld.

De mijn bevindt zich in het gebied Jebel Amir in het noordelijk deel van Darfur. Een parlementslid verklaarde tegenover AP dat de instorting maandag al plaatsvond maar dat berichten over het onheil vandaag pas bij de landelijke autoriteiten bekend werd. Een regionaal medium deed echter dinsdag al melding van het incident.

Plaatselijke autoriteiten melden aan AFP dat het dodental van zestig nog zeker zal stijgen. Drie dagen na de instorting zijn reddingsacties nog steeds gaande.

Exacte aantallen zouden sowieso moeilijk te geven zijn aangezien onbekend is hoeveel mijnwerkers zich in de 40 meter diepe tunnel bevonden. Schattingen over het aantal overlevenden zijn derhalve eveneens moeilijk doen.

Reuters weet dat in januari gevechten tussen twee stammen uitbraken met als inzet de goudmijn. Diverse mensen lieten daarbij het leven waarna de mijn enige tijd dicht bleef. Goudexport levert officieel zo’n 2,5 miljard dollar per jaar op voor Soedan. Maar de regio Darfur kent in veel delen weinig ordehandhaving meer en veel mijnwerkers hebben zich volgens Reuters aangesloten bij een stormloop langs goudmijnen.


Grotere kaart weergeven

    • Jules Seegers