Yahoo mag succesvolle Franse site niet overnemen

De Franse overheid blokkeert de overname van videosite Dailymotion door Yahoo. Minister Arnaud Montebourg van Herindustrialisatie is bang dat de Amerikaanse internetgigant de dochteronderneming van Orange zal „verslinden”.

Montebourg, die vorig jaar in opspraak raakte omdat hij had gedreigd slecht lopende operaties van staalbedrijf Arcelor Mittal te nationaliseren, erkende gisteren in een radio-interview dat hij maximaal 50 procent van Dailymotion uit handen wil geven. Het bedrijf moet Frans blijven, zou hij half april op zijn ministerie tegen een Yahoo-topman gezegd hebben. Onduidelijk is of de overname tot banenverlies had kunnen leiden. Bij Dailymotion werken niet meer dan 165 mensen.

Yahoo! wilde 75 procent en de mogelijkheid de grootste concurrent van YouTube in Europa, volledig over te nemen. Het in 2005 opgerichte bedrijf is een van de succesvolste Franse internet-startups en zou 300 miljoen euro waard zijn. Vorig jaar maakte het voor het eerst winst, 40 miljoen euro. Orange was actief op zoek naar een internationale partner om verder uit te breiden.

Orange is eigendom van France Telecom, dat weer voor 27 procent in handen is van de Franse staat. „Dailymotion is een dochtermaatschappij van Orange en niet van de staat”, aldus een teleurgestelde bestuursvoorzitter Stéphane Richard van France Telecom. Hij voelt zich volgens de zakenkrant Les Echos. een „marionet”.