‘Werkloosheid stijgt tot piek van 700.000 in 2014’

Een werknemer pakt zijn spullen in na ontslag.
Een werknemer pakt zijn spullen in na ontslag. Foto ANP / Roos Koole

De werkloosheid in Nederland steeg vorige maand tot een aantal van 643.000, maar daarmee zijn we er nog niet. Volgens het economisch bureau van ABN Amro ligt de piek in 2014, wanneer er 700.000 mensen zonder werk zullen zitten.

Dat komt neer op 9 procent van de beroepsbevolking. Volgens het rapport loopt de werkloosheid niet alleen op doordat meer starters en herintreders op zoek gaan, maar ook doordat de werkgelegenheid sinds vorig jaar krimpt.

“De verslechtering op de arbeidsmarkt blijkt ook uit de verhouding tussen het aantal werkzoekenden en het aantal vacatures. Halverwege 2011 waren er drie werkzoekenden per vacature. Eind 2012 waren het er vijf.”

Het bureau van ABN is met de cijfers negatiever dan het Centraal Planbureau, dat niet verwacht dat de werkloosheid volgend jaar verder oploopt.