Opnieuw lange rij bij Nieuwe Kerk voor laatste blik op tronen

Opnieuw staat er een lange rij voor De Nieuwe Kerk. Naast de bloemdecoraties staan onder meer de stoelen en de tronen nog net zo opgesteld als tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander.
Opnieuw staat er een lange rij voor De Nieuwe Kerk. Naast de bloemdecoraties staan onder meer de stoelen en de tronen nog net zo opgesteld als tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander. ANP / Evert Elzinga

Wie dacht dat het twee dagen na dato wel over zou zijn met de kroningsgekte komt vanmiddag bedrogen uit voor een bezoekje aan de Nieuwe Kerk. Op De Dam in Amsterdam staat gewoon weer een enorme rij - wachttijd twee uur - van mensen die de kerk willen zien zoals die versierd was voor de inhuldiging.

Vandaag kunnen belangstellenden voor het laatst naar binnen en dat blijkt aanlokkelijk. Gisteren, de dag na de abdicatie van Beatrix en inhuldiging van Willem-Alexander, werd het geduld van de bezoekers ook al danig op de pref gesteld. Zeker 7.200 mensen beproefden toen voorzichtig het eigen geduld en de voetzolen tijdens het lange wachten voor de ingang van de Nieuwe Kerk. Vandaag verwacht de organisatie aldaar duizend man, meldt de NOS.

Wie de drukte even wil afwachten kan dat met een gerust hart doen: de deuren sluiten pas om 22.00 uur. Wel komt Mark Rutte er nog even tussendoor met de dankceremonie waarbij inhuldigingsmedailles uitgereikt aan mensen die zich extra hebben ingezet voor een goed verloop van de troonswisseling.

Toegang tot de kerk blijft gegarandeerd doordat de premier hulpdiensten, ambtenaren, politie, defensie en vrijwilligers in het zonnetje zet in het gedeelte van de Nieuwe Kerk waar tijdens de inhuldiging het koor plaatshad. De tronen waarop Willem-Alexander en Máxima zetelden tijdens de laatste Koninginnedag blijven open voor publiek.

Gisteravond werd de verwachting uitgesproken dat vandaag nóg meer mensen zouden komen:

    • Jules Seegers