VS eisen onmiddellijke vrijlating Amerikaan Bae door Noord-Korea

De Verenigde Staten hebben de “onmiddellijke vrijlating” geëist van de Amerikaan die eerder vandaag in Noord-Korea tot vijftien jaar dwangarbeid werd veroordeeld. Hij zou hebben geprobeerd het regime van Kim Jong-un omver te werpen.

Een ongedateerde videostill van Kenneth Bae, eerder vrijgegeven in Seoul.
Een ongedateerde videostill van Kenneth Bae, eerder vrijgegeven in Seoul. Foto Reuters / Yonhap

De Verenigde Staten hebben de “onmiddellijke vrijlating” geëist van de Amerikaan die eerder vandaag in Noord-Korea tot vijftien jaar dwangarbeid werd veroordeeld. Hij zou hebben geprobeerd het regime van Kim Jong-un omver te werpen.

“Wij dringen er bij de Noord-Koreaanse autoriteiten op aan de heer Bae amnestie te verlenen”, verklaarde een woordvoerder zojuist. De 44-jarige Amerikaan Bae werd op 3 november aangehouden in Noord-Korea. Sindsdien zat hij vast. Volgens de Noord-Koreaanse regering heeft hij bekend.

Volgens analisten zou Pyongyang Bae mogelijk willen gebruiken om diplomatieke concessies van de VS te bewerkstelligen in de voortdurende impasse over het nucleaire programma van het land.

Onrust en dreiging tussen Noord-Korea en VS

De veroordeling van Kenneth Bae - zijn vrienden beschrijven hem als een toegewijd christen die in Noord-Korea reisleider was, schrijft AP - komt na weken van onrust en dreiging. Noord-Korea waarschuwde begin april onder andere dat het van plan was raketten af te vuren, als reactie op VN-sancties na de lancering van een langeafstandsraket in december en een nucleaire test in februari.

Bae is zeker de zesde vastgehouden Amerikaan in Noord-Korea sinds 2009, schrijft persbureau AP. Ook in 2009 werden een raketlancering en een nucleaire test gevolgd door een veroordeling van Amerikanen: toen kregen twee journalisten twaalf jaar gevangenisstraf nadat ze in het geheim de grens tussen China en Noord-Korea waren overgestoken. Na bemiddeling van oud-president Bill Clinton kwamen ze toen vrij.