VS denken opnieuw na over bewapenen Syrische rebellen

De Amerikaanse regering gaat opnieuw nadenken over het al dan niet bewapenen van de opstandelingen in Syrië, heeft minister van defensie Chuck Hagel vandaag gezegd. Eerder hebben de VS zich verzet tegen het leveren van wapens aan de Syrische oppositie.

De Amerikaanse regering gaat opnieuw nadenken over het al dan niet bewapenen van de opstandelingen in Syrië, heeft minister van Defensie Chuck Hagel vandaag gezegd. Eerder hebben de VS zich verzet tegen het leveren van wapens aan de Syrische oppositie.

Op een persconferentie zei Hagel dat de Verenigde Staten verschillende mogelijkheden overwegen. Hij benadrukte ook dat hij er zelf nog niet uit is of het verstandig is om de rebellen te bewapenen.

Begin maart maakten de VS bekend dat ze de opstandelingen die tegen Assad vechten gaan bijstaan met zestig miljoen dollar, geld dat bestemd is voor voedsel en medicijnen.

Het Syrische regime en zijn bondgenoot Iran veroordeelden het besluit van de VS destijds. Syrië vond het onbegrijpelijk dat Amerika “groepen die Syrische burgers doden” ging steunen. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Salehi, stelde dat de Amerikaanse steun aan de rebellen de Syrische burgeroorlog alleen maar zou verlengen.

Angst voor wapenlevering door extremistische groepen rebellen

De Amerikanen benadrukten toen nog dat zij de Syrische oppositie geen wapens gingen leveren en dat zij alleen groepen steunen zonder fundamentalistische agenda. De angst dat wapens in handen kunnen vallen van extremistische groepen is de reden dat de Amerikanen tot nu toe niet over hebben willen gaan tot wapenleveranties.

Ook de Europese Unie deinst er voorlopig nog voor terug niet-extremistische groepen die tegen Assad vechten te bewapenen. De Franse president Hollande verklaarde half maart tijdens een EU-top dat de wapens bij de rebellen in goede handen zouden zijn, mochten Europese landen besluiten wapens te gaan leveren aan de Syrische oppositie. Een besluit over opheffing van het wapenembargo tegen Syrië namen de EU-landen toen nog niet. Formeel moeten alle 27 EU-landen beëindiging van het wapenembargo goedkeuren. Rutte zei destijd het bewapenen als “risicovol” te beschouwen, maar wel open te staan voor een discussie over herziening.

De Britse minister van Defensie Philip Hammond zei op dezelfde persconferentie vandaag dat Groot-Brittannië nog geen wapens heeft geleverd. Het is volgens Hammond echter ook niet uitgesloten dat dat alsnog gebeurt.

Bij nieuwe gevechten tientallen mensen gedood

Vandaag werden bij een nieuw bloedbad minstens vijftig mensen gedood door troepen van het regime, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vandaag. De troepen bestormden het kustplaatsje Bayda. Zender Al Arabiya meldt zelfs dat er tot aan tweehonderd mensen gedood zouden kunnen zijn.

Het leger heeft alle communicatie met het dorp afgesloten, waardoor het moeilijk is een exact dodenaantal bevestigd te krijgen, meldt Rami Abdel Rahman van het Observatorium aan persbureau AFP.