Vorden zal op 4 mei geen daders meer herdenken

Het lokale 4 en 5 mei comité en de gemeente Bronckhorst hebben de tocht langs Duitse graven in Vorden tijdens Dodenherdenking afgelast. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat „de waardigheid van de ceremonie niet meer kan worden gegarandeerd”.

De reden voor de afgelasting is het plan van de Deutsche Kommunistische Partei uit Essen en Nederlandse antifascisten om te demonstreren tijdens de herdenking. Ook zou er de afgelopen weken veel druk door verzetsorganisaties op de gemeente zijn uitgeoefend om niet langs Duitse graven te lopen.

De beslissing is opmerkelijk omdat de gemeente Bronckhorst in februari door de rechter in het gelijk werd gesteld. Die legde in hoger beroep een eerdere uitspraak naast zich neer om de herdenking van Duitse soldaten te verbieden. Het kort geding was aangespannen door Federatief Joods Nederland (FJN).

FJN-woordvoerder Herman Loonstein reageert opgelucht op het besluit van de gemeente. „Maar ze zijn onder druk gezet. Ik heb niet het idee dat de gemeente tot inzicht is gekomen dat zoiets niet kan.”

In een interview met deze krant zegt voorzitter Joan Leemhuis van het Nationaal Comité 4 en 5 mei dat zij zich niet verantwoordelijk voelt voor lokale incidenten zoals in Vorden. „Het zou misstaan als wij, een organisatie ingesteld door de Rijksoverheid, dirigistisch waren op het vlak van lokaal herdenken en vieren. Wij zien onder ogen dat meer incidenten kunnen volgen. Men zal zich in belangrijke mate lokaal moeten prepareren. Met name burgemeesters.”

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei moet er ruimte zijn om slachtoffers van andere oorlogen te herdenken, vindt Leemhuis. De Tweede Wereldoorlog is leidend, maar „we herdenken ook slachtoffers van vredesoperaties. We kunnen het tegenover families niet verantwoorden slachtoffers van vredesoperaties te negeren”. Het comité is niet voor het herdenken van daders uit de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar ontstond ophef over een gedicht dat namens het comité zou worden voorgedragen op de Dam. Dit jaar is de keuze voor het gedicht volgens Leemhuis „zorgvuldiger gemaakt”.

    • Enzo van Steenbergen
    • Danielle Pinedo