Het 5-eurobiljet is vanaf nu anders - vergelijk oud en nieuw

Het nieuwe 5-eurobiljet. Foto EPA / Federico Gambarini

Voel, kijk en kantel. Het is het mantra voor het nieuwe 5-eurobiljet, dat vanaf vandaag in omloop is. Het nieuwe biljet is met de lichtgele achtergrond en de smaragdgroene ’5’ iets kleurrijker en - belangrijker - makkelijker te controleren op echtheid.

Om met dat laatste te beginnen: sinds de eerste eurobiljetten ruim tien jaar geleden werden ingevoerd, heeft de ‘bankbiljettentechnologie’ niet stilgestaan, zo valt te lezen in het persbericht van vandaag. De Europa-serie (zoals de nieuwe serie, waarvan dit 5-eurobiljet dus de eerste is, heet) kan daarom beter worden gecontroleerd op echtheid. Er zijn drie belangrijke kenmerken:

  • Voel: aan de linker- en rechterrand is een reliëf op te merken;
  • Kijk: het watermerk en het hologram tonen een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie;
  • Kantel: het cijfer 5 in de linkeronderhoek verandert van kleur (van groen naar donkerblauw) wanneer je het biljet kantelt.

Haal de muis over het briefje om de oude en nieuwe versie te vergelijken:


Het is niet de enige aanpassing. Omdat Bulgarije van plan is de euro binnen enkele jaren in te voeren, staat het woord ‘euro’ nu niet alleen in het Latijn en Grieks op het biljet, maar ook in het cyrillisch.

Via bankkantoren en geldautomaten wordt het nieuwe briefje (dat in januari al werd aangekondigd) vanaf vandaag in omloop gebracht. Dat betekent niet dat je sowieso het nieuwere exemplaar krijgt. Het oude biljet kan net zo goed in je handen belanden, maar wordt gaandeweg wel uit de circulatie genomen. De ECB belooft ruim van tevoren te laten weten per wanneer het oudere, grijzere, minder goed te controleren, smaragdgroenevijfloze briefje niet meer geldig zal zijn. Bij nationale centrale banken zul je ze altijd kunnen blijven inwisselen.

De komende tijd worden ook de andere eurobiljetten, in volgorde van oplopende waarde, vervangen door een biljet uit de Europa-serie.

    • Peter Zantingh