Topman Voser stapt op bij energiegigant Shell

De Zwitser Voser, de eerste Shell-topman die niet uit de traditionele Britse of Nederlandse gelederen komt, saneerde Shell gedurende vier jaar .

None

Peter Voser, de Zwitserse bestuursvoorzitter van Shell, legt per 1 januari 2014 zijn functie neer. Al in maart was er een eerste indicatie voor zijn vertrek toen in de Zwitserse media een berichtje verscheen dat Voser met ingang van volgend jaar president-commissaris zou worden bij de farmaciemultinational Roche.

Toch kwam het bericht van Vosers vertrek vanochtend voor velen als een verrassing. Voser (54) is nog geen vier jaar in functie. In de zomer van 2009 volgde hij de Nederlander Jeroen van der Veer op als topman van de Nederlands-Britse energiegigant.

De Zwitser Voser is de eerste Shell-topman die niet uit de traditionele Britse of Nederlandse gelederen komt. Onder leiding van Voser is Shell de afgelopen jaren nieuwe wegen ingeslagen. Vorig jaar produceerde het bedrijf voor het eerst meer gas dan olie. Tom Muller, analist bij vermogensbeheerder Theodoor Gillissen, spreekt van het „nieuwe elan” dat Voser meebracht.

Voser kwam in 1982 in dienst van Shell. Hij werkte in Zwitserland, Argentinië, Chili en Groot-Brittannië, met name in financiële functies. In 2002 vertrok hij naar het Zwitserse technologiebedrijf ABB, maar werd eind 2004 alweer teruggehaald.

Shell zat toen middenin de reservecrisis – de olie- en gasreserves waren veel gunstiger voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren. Voser moest als nieuwe financieel-directeur orde op zaken stellen onder Van der Veer die toen net topman was geworden. Vijf jaar later volgde Voser Van der Veer op.

Onder Van der Veer en Voser werd gesneden in de bestaande structuren maar jaarlijks ook voor zo’n 25 miljard euro geïnvesteerd in nieuwe projecten. In Vosers eerste jaren werden er 7.000 banen geschrapt, 7 procent van het totaal aantal arbeidsplaatsen. Er werden raffinaderijen verkocht of opgedoekt, en duizenden tankstations werden van de hand gedaan. Tegelijkertijd werden grote investering gedaan in nieuwe energiebronnen.

Het innovatieve Pearl project in Qatar, waar aardgas wordt omgezet in diesel, is daar een voorbeeld van. Deze fabriek is de grootste in zijn soort en kostte 18 miljard dollar. Ook stak Shell vele miljarden in LNG-installaties in Australië waar aardgas wordt omgezet in vloeibaar gas dat per schip over de hele wereld vervoerd kan worden. Daarnaast is er zwaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van schaliegas in Rusland, Oekraïne en China.

Naast deze succesvolle projecten is Voser ook verantwoordelijk voor de onfortuinlijke zoektocht naar olie in het Noordpoolgebied. Het project moest worden stopgezet omdat de boorschepen niet voldeden aan de milieueisen. De daar geïnvesteerde miljarden renderen voorlopig niet.

    • Renée Postma