Topman Shell vertrekt - ‘Voser wist solide winsten te behouden’

Peter Voser vorige maand in Boston.
Peter Voser vorige maand in Boston. Foto Reuters / Brian Snyder

Peter Voser treedt begin volgend jaar af als bestuursvoorzitter van Shell, zo kondigt de Zwitser vanochtend aan volgens het bedrijf. Een opvolger is nog niet in beeld, daarnaar gaat het olieconcern nu op zoek.

Twitter avatar Shell Shell Peter Voser, Chief Executive of Royal Dutch Shell plc to retire in 2014
Twitter avatar Shell Shell Peter has elected to retire from the Company in the first half of 2014. He was appointed CEO in July 2009

Voser in een verklaring:

”Na bijna tien jaar als bestuursvoorzitter en financieel directeur en meer dan 25 jaar bij Shell, heb ik ervoor gekozen met pensioen te gaan in de eerste helft van 2014.”

Volgens economieredacteur Renée Postma wist Voser de solide winsten te behouden voor het bedrijf door middel van de juiste investeringen:

“Shell heeft onder leiding van Voser de overgang gemaakt van olie- naar gasproducent. In 2012 produceerde het bedrijf voor het eerst meer gas dan olie. Dit is gedaan door kosten te besparen, te saneren en flink te investeren in fabrieken in Australië en Qatar waar de mogelijkheid is ontwikkeld om van gas dieselolie te maken. Als brandstofproducent is het belangrijk om te blijven investeren, en dat heeft Voser gedaan.”

Het vertrek van Voser kwam voor velen onverwacht volgens Postma:

“Hij heeft niet zolang aan het roer gezeten. Als hij in januari vertrekt is hij 4,5 jaar bestuursvoorzitter geweest. Wel kondigde het Zwitserse bedrijf Roche in maart aan dat het Voser aanstelt als president-commissaris, en dat leek al wel wat veel naast zijn huidige functie, dus dat was al een hint dat zijn vertrek misschien aanstaande zou zijn.”

Kwartaalcijfers: 5,7 miljard euro winst

Voser kondigde zijn vertrek aan bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Shell. Het Brits-Nederlandse bedrijf zag de winst voor bijzondere kosten uitkomen op 7,5 miljard dollar (5,7 miljard euro). Dat is meer dan de 7,3 miljard euro in het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet daalde van 119,9 miljard dollar naar 112,8 miljard dollar.

De winning van olie- en gas droeg 5,6 miljard dollar bij aan de winst, minder dan de 6,3 miljard dollar een jaar eerder. Bij de zogenoemde downstreamactiviteiten, waaronder raffinaderijen en tankstations, steeg de winst van 1,1 miljard dollar naar 1,8 miljard dollar.

Shell haalde het equivalent van 3,6 miljoen vaten gas en olie uit de grond. Exclusief de desinvesteringen lag de productie twee procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Aandeelhouders kunnen een dividend tegemoet zien van 0,45 dollar per aandeel. Vorig kwartaal was dat nog 0,43 dollar per aandeel.

    • Annemarie Coevert