Sushi komt niet uit Japan

Zien

Info

Keuringsdienst van Waarde: Sushi (deel 1)

Ned.3, 20.25-21.00 uur

Op elke straathoek zit tegenwoordig een all you can eat sushi-restaurant. Lunchporties van het Japanse hapje vind je in elke supermarkt. De ooit zo exclusieve visrolletjes zijn al lang zo chic niet meer. De Keuringsdienst van Waarde pluist de rolletjes en de herkomst van de ingrediënten uit. Vreemd genoeg is een reis naar Japan hiervoor niet nodig.

Bij de Japanner op de hoek leert de Keuringsdienst dat een goede sushichef minstens 10 jaar moet oefenen, waarvan hij vier jaar lang geen vis aanraakt. En goede sushirijst komt uit Italië, waar ze gewone rijst net zo lang oppoetsen totdat een apparaat waar ‘taste analyzer’ op staat zegt dat het naar sushirijst smaakt.

Interessant wordt deze aflevering wanneer de Keuringsdienst naar China reist, waar zeewier voor norivellen hangend aan netten groeit. Als de netten droog staan tijdens eb wordt met een soort omgekeerde grasmaaier het wier geoogst. Niet zo lang geleden gebeurde dit nog met de hand. Noorwegen is het land van de zalm. Het idee om zalm in sushi te stoppen komt niet van een Japanner, maar van een slimme Noorse viskweker.

Waarom sushi tegenwoordig zo goedkoop is en wat de kwaliteit van supermarktsushi is blijft nog onduidelijk. Dat komt hopelijk in de aflevering van volgende week.

Laura Wismans