Ruim 19.000 mensen bezochten Nieuwe Kerk voor blik op de troon

Gisteren was het al druk bij de Nieuwe Kerk, maar vandaag stonden er nog meer mensen in de rij.
Gisteren was het al druk bij de Nieuwe Kerk, maar vandaag stonden er nog meer mensen in de rij. Foto ANP / Evert Elzinga

Ruim negentienduizend mensen hebben gisteren en vandaag nog een bezoek gebracht aan de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar koning Willem-Alexander dinsdag werd ingehuldigd. Dat liet een woordvoerder van de kerk weten aan het einde van de laatste dag dat mensen de kerk konden zien zoals hij eruitzag bij de inhuldiging.

De afgelopen dagen was de inrichting van de kerk hetzelfde als bij de inhuldiging. De bloemversieringen, de stoelen van de gasten en de tronen van de koning en koningin Máxima stonden nog op hun plek. Op beide dagen stonden lange rijen belangstellenden op de Dam.

Op de eerste dag na de inhuldiging was de kerk open van 14.00 tot 22.00 uur. Toen kwamen 7.200 mensen een kijkje nemen. Vandaag waren dat er ruim 11.800, maar toen was de kerk langer open: van 10.00 tot 22.00 uur.

Premier Mark Rutte reikte vandaag tussendoor in de kerk ook medailles uit aan mensen die zich hebben ingezet voor een goed verloop van de troonswisseling. Acht mensen kregen de inhuldigingsmedaille. Burgemeester Eberhard van der Laan sprak de aanwezigen voor de uitreiking toe. Daarbij zei hij volgens NOS dat koning Willem-Alexander hem na 30 april een sms’je heeft gestuurd om hem te bedanken voor al het werk rond de inhuldigingsdag: ‘HEEL VEEL DANK!!!!!!’ zou de koning hebben gestuurd. Daar voegde hij nog aan toe dat het een onvergetelijke dag was geweest, die smaakte naar meer.

Premier Mark Rutte (4e L) en burgemeester Eberhard van der Laan (R) poseren in de Nieuwe Kerk met de mensen die als eerste een medaille hebben gekregen voor hun extra en actieve bijdrage aan een goed verloop van de troonswisseling. De overige inhuldigingsmedailles worden naar verwachting in het najaar uitgereikt.

Premier Mark Rutte (4e L) en burgemeester Eberhard van der Laan (R) poseren in de Nieuwe Kerk met de mensen die als eerste een medaille hebben gekregen voor hun extra en actieve bijdrage aan een goed verloop van de troonswisseling. De overige inhuldigingsmedailles worden naar verwachting in het najaar uitgereikt. Foto ANP / Bas Czerwinski

    • Anouk van Kampen