PvdA volgt leden, nu tegen proefboringen schaliegas

De PvdA zal tegen proefboringen op schaliegas in de Tweede Kamer stemmen. Dat maakte fractieleider Diederik Samsom bekend op een 1-meiviering van de partij in Arnhem.

Het besluit is een draai in het beleid van de PvdA. Eerder nog was de partij voornemens proefboringen te steunen. Kamerlid Jan Vos (PvdA) zag schaliegas als een alternatieve energiebron mits het gas op een verantwoordelijke manier gewonnen kan worden, zei hij vorige week.

Hoewel de PvdA nu tegen proefboringen is, houdt het wel vast aan de eerder gestelde voorwaarden. Samsom: „Als in de toekomst nieuwe technieken worden ontwikkeld waardoor die proefboringen wel veilig zouden zijn, dan zullen we deze vraag opnieuw aan de leden voorleggen.” De PvdA volgt met het besluit de motie die zaterdag werd aangenomen op een partijcongres in Leeuwarden. Het boren naar schaliegas is omstreden omdat bij de winning chemicaliën worden gebruikt die het grondwater kunnen verontreinigen.