President Bolivia zet USAID het land uit

President Evo Morales van Bolivia heeft woensdag de Amerikaanse nationale hulporganisatie USAID de toegang tot het land ontzegd omdat deze zou proberen zijn regering te ondermijnen.

„Nooit zal USAID onze leiders meer manipuleren en gebruiken”, zei Morales op een grote 1 mei bijeenkomst. De president heeft USAID, dat sinds 1964 in het land actief is, er meerdere malen van beschuldigd sociale groeperingen te steunen die zijn regering tegenwerken, zoals een groep indianen die zich verzette tegen een snelweg die de regering wilde aanleggen door een regenwoud.

Sinds Morales in 2008 de Amerikaanse ambassadeur en agenten van de Amerikaanse narcoticabrigade het land uitstuurde, is de relatie tussen beide landen steeds verder verslechterd. In 2008 gaven de VS nog voor 76 miljoen euro hulp aan Bolivia, vorig jaar nog maar voor 21 miljoen euro. Komend jaar schrappen de VS hulpgeld, dat bedoeld is om cocaïneproductie te bestrijden, nog verder. Bolivia is net als Colombia en Peru een belangrijke cocaïneproducent.

Morales’ uitwijzing van USAID komt nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, twee weken geleden over het westelijk halfrond sprak als ‘de achtertuin’ van Amerika. De term ‘achtertuin’ is tegen het zere been van vooral links in Latijns-Amerika omdat die gezien wordt als een voortzetting van de vergaande Amerikaanse inmenging op het continent in de twintigste eeuw.

De uitlating van Kerry, zei Morales op de bijeenkomst, „tekent een mentaliteit van dominantie en onderwerping” als het gaat om Latijns-Amerika. Bewijs voor politieke inmenging door USAID gaf hij verder niet. In Washington en door USAID zelf wordt gezegd dat de hulpgelden gingen naar projecten voor gezondheidszorg en milieu.

Voor 2008 besteedde USAID evenwel bedragen tot 7,6 miljoen euro per jaar aan het democratiseren van indianengroepen en regiobesturen waarmee Morales botste. (AP)