Politie mag zelf computers hacken

Politie en justitie moeten op afstand toegang kunnen krijgen tot computers, tablets en mobiele telefoons. Aftappen en het ontoegankelijk maken van computergegevens moet mogelijk worden. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft hierover vandaag een wetsvoorstel ter advies gestuurd aan onder andere de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie.

Opstelten komt hiermee omdat politie en justitie met de huidige wetgeving op digitaal terrein te weinig bevoegdheden zouden hebben. „Verouderde wetgeving vormt in toenemende mate een belemmering voor effectiviteit en het welslagen van het opsporingsonderzoek naar ernstige strafbare feiten”, schrijft de minister in zijn voorstel.

De politie krijgt straks toegang tot servers en computers als bijvoorbeeld sprake is van een DDoS-aanval of verspreiding van malware – kwaadaardige software die pc-bezitters onbedoeld kunnen installeren. Bij aanvallen op „vitale infrastructuren” – zoals de afgelopen weken bij banken – moet de politie in actie kunnen komen. Daar zijn voorwaarden aan verbonden: de grens ligt bij ernstig strafbare feiten: delicten waarop een celstraf staat van vier jaar of meer.

Privacyorganisatie Bits of Freedom heeft vanmorgen kritisch gereageerd, onder meer omdat de bevoegdheid van de Nederlandse politie zich zou uitstrekken tot computers en servers in het buitenland. Als duidelijk is vanuit welk land een aanval komt, moet justitie met instanties uit dat land samenwerken. Maar als onduidelijk is vanuit welk land de aanval komt, zou de politie zich voortaan wel toegang mogen verschaffen. „Landen als China zullen een dankbaar voorbeeld zien in de Nederlandse bevoegdheid om computers te hacken en ongewenst materiaal te vernietigen”, schrijft Bits of Freedom in een reactie.

Het wetsvoorstel regelt ook dat heling van digitale gegevens strafbaar wordt – daar komt een celstraf van maximaal een jaar op te staan. In sommige gevallen, bijvoorbeeld waar het gaat om kinderporno, wordt het ook strafbaar om je wachtwoord geheim te houden. Daarover zegt Bits of Freedom dat het burgers onnodig kwetsbaar maakt. „De politie kan al ingrijpen tegen online criminaliteit maar doet dat onvoldoende omdat zij kennis en mankracht mist.”