Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Games

Paul dacht dat een jaar zonder internet hem zou bevrijden. Hij had het mis

Bij Paul Miller ging een jaar geleden de internetkabel eruit. Nu is hij terug.
Bij Paul Miller ging een jaar geleden de internetkabel eruit. Nu is hij terug. Foto ANP / Lex van Lieshout.

Het internet ‘corrumpeerde’ zijn leven, dacht hij. Dus Paul Miller, schrijver voor technologiesite The Verge, stopte er vorig jaar op 1 mei mee. Helemaal. Om écht te leven en de échte Paul te leren kennen. Nu, een jaar later, is hij terug. Het was niet wat hij ervan verwacht had.

In de eerste maanden had het offline leven nog wel het effect waar Paul op gehoopt had: zijn aandachtsspanne werd langer, hij kon boeken lezen zonder om de tien bladzijden door iets anders afgeleid te zijn. En hij voerde goede gesprekken met zijn zus, die tot 1 mei 2012 altijd een broer tegenover zich had gehad die met een half oog naar een beeldscherm keek.

Dat veranderde echter gedurende het jaar. Want offline zijn had zijn eigen nadelen. Paul bleef veel thuis, speelde maar wat games, of luisterde naar een luisterboek. Hij kwam weinig buiten en kon vrienden en familie ook niet online ‘zien’, en dat zorgde voor eenzaamheid.

“I wanted to figure out what the internet was ‘doing to me,’ so I could fight back. But the internet isn’t an individual pursuit, it’s something we do with each other. The internet is where people are.”

Lees het hele verhaal van Paul Miller bij The Verge (2.773 woorden, ongeveer 13 minuten leestijd). De hele ‘offline series’, de stukken die Paul tijdens zijn jaar zonder internet schreef, zijn hier te vinden.