Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opstelten wil wet voor terughacken cybercrimineel

Foto ANP / Phil Nijhuis

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten wil de politie de mogelijkheid geven om fors in te grijpen tegen hackers. Agenten moeten kunnen inbreken op servers waarmee cyberaanvallen worden uitgevoerd, zo blijkt uit een wetsvoorstel dat de minister vandaag heeft gepresenteerd.

Politie en justitie moeten op afstand onderzoek kunnen laten doen in computers van criminelen en zo nodig gegevens overnemen of ontoegankelijk maken. De politie kan zo ook digitale activiteiten van verdachten in de gaten houden. Met de nieuwe regels kan de politie onder meer Skype-gesprekken afluisteren en cyberaanvallen tegengaan.

Eerder stelde Opstelten al dat de huidige wetgeving verouderd is en aangepast moet worden. Ondanks kritiek van privacywaakhonden legt de minister deze uitgewerkte plannen nu ter advies voor.

Opstelten benadrukt dat er strikte voorwaarden gelden voor het toepassen van de nieuwe bevoegdheid, zoals onder meer voorafgaande rechterlijke toetsing.