Omfloerste betovering

None

klassiekLeoš Janácek: Piano works

Helena Basilova, piano ***

Het is een even smaakvolle als gewaagde keuze: je debuut-cd wijden aan de introverte, cryptische pianomuziek van Leoš Janácek (1854-1928). De Nederlands-Russische pianiste Helena Basilova besloot ertoe uit liefde voor Janáceks ondoorgrondelijke nostalgie.

Met een fraaie, omfloerste toon en relatief lage tempi weet zij de weemoed van Janácek goed te verklanken. Met de donkere kant van de Tsjechische componist heeft ze duidelijk de meeste affiniteit.

Toch is Janáceks muziek niet alleen weemoedig, maar ook charmant, grillig en feeëriek. Deze meerlagigheid gaat bij Basilova nog vaak verloren. Een relatief zware begeleiding verhindert de melodie soms het aardse te ontstijgen (in The Madonna of Frydek). Meerstemmigheid blijft vaak onderbelicht (in In Tears). En de trage tempi beroven de muziek van de elegantie die als een glimlach door de tranen heen zou moeten schijnen.

Van Janácek creëert Basilova zo een te eenzijdig beeld. Misschien zijn meer jaren van diepgaande identificatie nodig om de vele gezichten van deze betoverende muziek in klanken te vertalen.

    • Bas van Bommel