Oeso: plan van Italië is riskant

Terwijl de kersverse Italiaanse premier op een reis langs Europese hoofdsteden steun zoekt voor een minder strak bezuinigingsbeleid, waarschuwt de Oeso dat daar geen ruimte voor is.

„Gezien het hoge niveau van de schuld zou iedere verslapping van het begrotingsbeleid een erg riskante strategie zijn”, schrijf de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in een vanmorgen verschenen rapport over Italië.

„Begrotingsbeleid als kickstarter voor de vraag is geen optie”. Eind volgend jaar kan de schuld oplopen tot 134 procent van het bruto binnenlands product.

In concessies aan het rechtse blok van oud-premier Silvio Berlusconi wil Enrico Letta, die een brede links-rechtse coalitie leidt, inning van de belasting op het eerste huis bevriezen. Hij schrapt ook de aangekondigde btw-verhoging. Deze maatregelen zouden ongeveer acht miljard minder inkomsten betekenen.

Zonder de oud-premier met naam te noemen, constateert het Oeso-rapport dat verslapping van het strikte begrotingsbeleid in de jaren dat hij aan het bewind is geweest (2001-2006 en 2008-2011) ertoe heeft geleid dat de vermindering van de staatsschuld, essentieel in ieder saneringsplan, is stilgevallen.

De beste manier om groei te stimuleren is structurele hervormingen doorvoeren, schrijft de Oeso.