Nu nog moeilijker na te maken – hopen ze

Het nieuwe vijfje is per vandaag in omloop. Alle eurobiljetten worden verbeterd in de strijd tegen valsemunterij.

None

Toen eind vorig jaar bekend werd dat de nieuwe eurobiljetten de beeltenis van de geschaakte Fenicische prinses Europa zouden dragen, wekte dat enige verbazing in internationale media. Was het wel gepast om de door Zeus ontvoerde en verkrachte schoonheid het watermerk te laten zijn van de miljarden nieuwe biljetten die in omloop worden gebracht? Maar volgens de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de oppergod Europa „verleid” en „meegenomen”. Romantisch en onschuldig. Bovendien is zij naamgever van het continent. Dat het om een figuur uit de Griekse mythologie gaat is ook mooi meegenomen: Griekenland hoort bij de eurozone.

Vanaf vandaag kunnen consumenten Europa’s beeltenis voor het eerst tegen het licht houden. Banken en geldautomaten verstrekken nu het nieuwe biljet van vijf euro. Het is het eerste nieuwe ontwerp sinds de invoering van de euro in 2002. Begin volgend jaar verschijnt het nieuwe Europatientje en daarna volgen de grotere coupures één voor één.

De vernieuwing is nodig vanwege de voortdurende strijd tegen valsemunters, zegt de ECB. Gedetailleerde informatie over deze strijd wil de bank om veiligheidsredenen niet geven, wel zegt zij dat er „aanzienlijke inspanningen” nodig zijn om steeds nieuwe technologieën te ontwikkelen. In de eerste helft van vorig jaar namen banken 251.000 vervalste biljetten uit omloop; 2 promille van het totaal aantal eurobiljetten. Geen bedreiging, vindt de ECB, maar om dat zo te houden komt er nu een nieuwe serie bankbiljetten, met nieuwe echtheidskenmerken.

Het nieuwe, groene vijfje is ontworpen door de Duitser Reinhold Gerstetter. Omdat pinautomaten in Nederland geen vijfeurobiljetten verstrekken, zal het hier iets trager in omloop komen dan in andere landen. De zeventien centrale banken van de eurozone zijn verantwoordelijk voor de productie van alle eurobiljetten. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft geen vijfjes laten drukken; DNB is met zeven andere kleinere centrale banken aan de beurt bij de introductie van het nieuwe tientje. Op initiatief van DNB zullen zij dan deels fair trade katoen gebruiken voor het papier.

Nieuwe euromunten met de beeltenis van koning Willem-Alexander verschijnen naar verwachting begin volgend jaar. Wel worden op dit moment al 20 miljoen twee-euromunten met een dubbelportret van Beatrix én Willem-Alexander in omloop gebracht.

    • Hanneke Chin-A-Fo