‘Gevonden spullen bij Noorse kust niet van Nederlandse zeilboot’

Er zijn mogelijk wrakstukken van het vermiste Nederlandse zeilschip Warnow gevonden aan de Noorse kust. Dat heeft de Noorse reddingsdienst vanmiddag gezegd tegen de Noorse krant Bergens Tidende. De kustwacht heeft riemen en een touw aangetroffen, maar kan nog niet met zekerheid zeggen dat ze van de Warnow afkomstig zijn.

De Warnow in Schotland.
De Warnow in Schotland. Foto Facebookpagina De Warnow Experience

De spullen die de Noorse kustwacht vandaag vond in de buurt van de Noorse plaats Bergen zijn niet van het vermiste Nederlandse schip Warnow. Dat zeggen vrienden van de drie opvarenden donderdagavond op Facebook.

De Noorse reddingsdienst zei vanmiddag tegen de Noorse krant Bergens Tidende dat riemen en een touw zijn aangetroffen. De Warnow heeft of had drie Nederlandse opvarenden aan boord.

Riemen, touw en wat hout

De vondst werd om 13.00 uur vanmiddag gedaan tussen Alvheim en Nautnes in Øygarden, ten westen van Bergen. Een woordvoerder van de reddingsdienst zegt dat naast riemen en touw op de keien ook wat hout is gevonden. Het materiaal is volgens hem “vrij recent” aangespoeld. De woordvoerder zei vanmiddag al dat niet zeker was of het materiaal van de Warnow komt, “maar we moeten alle mogelijkheden openhouden”.

Twitter avatar Marco_Evenhuis Marco Evenhuis Een door de Noren gevonden jas, die aan bekenden van de Warnow-bemanning is getoond, lijkt in elk geval niet afkomstig van de Warnow.

De reddingsdienst zet de zoektocht in de omgeving voort met het schip en krijgt ook steun van de brandweer, die op weg is met een eigen schip. Gisteren zei de reddingsdienst tegen BT dat ze wilden weten of iemand grote hoeveelheden drijvend hout hadden gezien. De boot had veel hout aan boord, zei hij.

Noorse kustwacht sloeg begin deze week alarm

De Noorse en Schotse kustwacht sloegen begin deze week alarm over de Warnow. Het schip had al op 22 april in Noorwegen moeten aankomen na een oversteek van de Noordzee vanuit het Schotse Stonehaven. Maar sinds het vertrek is niets van het schip gehoord. Ongeruste vrienden van de drie Nederlanders aan boord belden daarop de Schotse kustwacht.

Het schip is een voormalig Duits loodsbootje van vijftien meter lang, gebouwd in Rostock. Het is niet ontworpen voor zeepassages, maar voor werk in Oostzeehavens. Het is in Nederland voorzien van een zeiltuig. De Warnow had eerder al problemen. Op 23 maart kreeg het schip voor de Engelse oostkust bij Whitby motor- en stuurproblemen. Tijdens een moeizame operatie door Britse reddingboten in hoge zeegang kon het schip een riviermond worden binnengesleept.

Vijf van de bemanningsleden gingen eerder van boord

Het schip had op dat moment acht opvarenden, een Schiedamse vriendengroep. Vijf van hen gingen van boord, onder meer omdat ze last hadden van zeeziekte. Drie opvarenden zetten de reis voort, onder wie eigenaar Arnoud Brinkman uit Schiedam. De twee andere opvarenden zijn diens vriendin en een andere man.

Het ‘Noorse plan’ ontstond nadat de groep vrienden vorig jaar naar het Oerol-festival op Terschelling waren gevaren. De drie beschikken slechts over elementaire navigatiemiddelen, waaronder een iPhone met gps. De kustwacht in het Noorse Stavanger deed een dringende oproep aan alle schepen om naar het vermiste schip uit te kijken. Noorse vliegtuigen zochten tijdens reguliere patrouillevluchten mee.

    • Pim van den Dool