Minder presentatoren NPO verdienen nog boven salarisnorm

Foto ANP Kippa / Freek van Asperen

Zeven presentatoren bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) verdienden vorig jaar nog meer dan de vastgestelde salarisnorm, maakt de NPO vandaag bekend. Naast de zeven zijn er twee presentatoren die vanuit een bv werken en te veel hebben verdiend.

In 2011 waren er nog tien presentatoren die meer verdienden dan de salarisgrens van de balkenendenorm, in 2009 waren het er zeventien. Sinds september van dat jaar mogen maximaal acht presentatoren (vijf van tv en drie van radio) bij de publieke omroep meer verdienen. Sinds half 2012 zijn er strengere normen van kracht, waardoor presentatoren die werkzaam zijn vanuit een bv ook onder het beloningskader vallen. Daardoor komen er twee extra presentatoren bij de telling.

Volgens de NPO gaat de vermindering van het aantal presentatoren boven de grens sneller dan verwacht. Bij BNN kregen vorig jaar drie presentatoren meer dan de norm en bij de TROS twee. Bij de VARA verdienden drie presentatoren meer dan de balkenendenorm. Het hoogste salaris, van 511.906, is van een van hen.

‘Bedrag wordt niet door belastingbetaler betaald’

Omroepen kunnen presentatoren voordragen die bij uitzondering meer mogen verdienen dan de balkenendenorm. Het bestuur van de NPO beslist daarover. Het bedrag boven de norm wordt door de omroepverenigingen betaald. De NPO benadrukt: “Overigens wordt het bedrag boven de grens door de omroepverenigingen zelf betaald, niet door de belastingbetaler.”

Toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt schreef vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer te verwachten dat het aantal uitzonderingen in 2013 is teruggebracht naar acht.

    • Anouk van Kampen