Man dreigt arbiter ‘kapot’ te maken

Een twintigjarige amateurscheidsrechter heeft gisteravond in Noord-Brabant een wedstrijd gestaakt nadat iemand in de rust tegen hem had gezegd dat hij hem „kapot” zou maken. Het voorval vond plaats tijdens een voetbalwedstrijd tussen de vrouwenteams van NEO ’25 uit Sprang-Capelle en S.V. Hilvaria uit Hilvarenbeek. De thuisclub belde na het incident de politie, maar de bedreiger is niet gevonden.

Sinds de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen, in december vorig jaar, is er veel aandacht voor geweldsincidenten in het amateurvoetbal. Twee maanden geleden presenteerde de KNVB plannen om het geweld tegen te gaan. Maar sindsdien zijn er nog wekelijks incidenten op en rond de velden.

In Sprang-Capelle waren de letterlijke woorden van de bedreiger, volgens voorzitter Sjaak Ramsteijn van NEO ’25: „De meiden maken elkaar kapot op het veld. Als het zo doorgaat, maak ik jou kapot.” Vreemd, zegt Ramsteijn, „want er was helemaal niets aan de hand op het veld”.

Na het voorval meldde de scheidsrechter, die pas een paar maanden actief is als arbiter, aan het bestuur van NEO dat hij met de dood was bedreigd. Ramsteijn probeerde hem eerst nog op andere gedachten te brengen. „Het was natuurlijk onprettig, maar was het ook een doodsbedreiging? Het is maar hoe je het formuleert. Maar ik kan er wel inkomen dat die jongen niet verder wilde fluiten. Daarom hebben we het noodnummer van de KNVB gebeld en de politie ingeschakeld.”

De bedreiger was geen lid van een van beide clubs, aldus Ramsteijn. „Ik vraag me af wat wij als club eraan kunnen doen dat een of andere malloot in de rust het kleedlokaal van de scheidsrechter binnenkomt en zoiets zegt. NEO is geen vechtclub. Bij zoiets staan we machteloos. Er moet iets gedaan worden aan de agressie in het amateurvoetbal, maar wat? Het is een maatschappelijk probleem.”

Zelf heeft Ramsteijn op 1 november 2012 „het zakenleven” verruild voor de vrijwilligersfunctie als voorzitter van NEO. „Als ik dit zo meemaak, kan ik begrijpen dat mensen geen vrijwilligerswerk meer doen. Ik ben geschrokken van de negatieve sfeer in het voetbal. Maar we moeten zo’n incident niet het voetbal kapot laten maken. Ook die jongen moet gewoon verdergaan met fluiten.”

De KNVB neemt de zaak „hoog op”, zegt een woordvoerder, „zoals we alle zaken waarbij het noodnummer wordt gebeld hoog opnemen”. Gisteravond heeft de bond contact opgenomen met Ramsteijn en met de arbiter in kwestie. „Wij hebben daarin een ondersteunende rol. Als het nodig is, schakelen we slachtofferhulp in en doen we aangifte. Daarna is het een zaak van de politie. Pas als het politieonderzoek is afgerond, wordt het eventueel een zaak van onze tuchtcommissie. Die bekijkt dan bijvoorbeeld de rol van de club, wat die precies heeft gedaan.”

Vandaag heeft de KNVB weer gebeld met de scheidsrechter. „We hopen vooral dat het goed met hem gaat. En dat hij blijft fluiten, maar dat is van latere zorg.”