Kortkolom sport

Ook Wada in beroep in dopezaak Fuentes

Amsterdam. In navolging van het Spaanse antidopingbureau AEA overweegt wereldantidopingagentschap (Wada) in beroep te gaan tegen de beslissing van de Spaanse rechter om de bloedzakken die zijn aangetroffen bij de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes te vernietigen. De rechter beriep zich op de Spaanse privacywetgeving. Met de bloedzakken in handen hoopt het Wada via DNA-onderzoek meer gebruikers op het spoor te kunnen komen. Behalve het Wada hadden de internationale wielerunie (UCI), de Spaanse wielerbond (RFEC) en het Italiaanse olympisch comité (Coni) om de bloedzakken gevraagd. Fuentes werd dinsdag veroordeeld tot één jaar celstraf wegens het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters. Omdat hij geen strafblad heeft, hoeft hij niet de cel in. Fuentes had diverse (oud-)profrenners tot zijn cliëntèle, onder wie Thomas Dekker, de Spanjaard Alejandro Valverde, de Duitsers Jan Ullrich en Jörg Jaksche en de Italianen Ivan Basso en Michele Scarponi. (NRC)

Oud-winnaar Basso mist Giro door cyste

Napels. Tweevoudig winnaar Ivan Basso mist deze maand de Giro d’Italia vanwege een cyste. La Gazzetta dello Sport, medeorganisator van de ronde, schrijft dat het gezwel bij het zitvlak de Italiaan verhindert goed te kunnen fietsen. De 35-jarige kopman van Cannondale won de edities van 2006 en 2010. De Giro begint zaterdag in Napels en eindigt drie weken later in Brescia. (NRC)

Van Nistelrooy loopt trainersstage bij PSV

Eindhoven. Ruud van Nistelrooy begint in september aan een trainerscursus. De zeventigvoudig voetbalinternational gaat stage lopen bij zijn oude club PSV. „Ik kijk ernaar uit mijn ervaring over te brengen”, liet hij gisteren weten op de website van Manchester United, een van zijn andere ex-werkgevers. „Mijn opleiding duurt zeker drie jaar. Ik doe alles stap voor stap.” (NRC)

Stuivenberg volgt Pot op als coach J. Oranje

Zeist. Albert Stuivenberg wordt na het EK voor spelers onder 21 jaar deze zomer de nieuwe coach van Jong Oranje. Hij is de opvolger van Cor Pot. Stuivenberg, oud-prof van Haarlem en Telstar, trainde de voorbije jaren ‘Oranje onder 17’ waarmee hij in 2011 en 2012 het EK won. (Novum)

Davis Cup: Oostenrijk op Gronings gravel

Groningen. Het Davis-Cupduel tussen Nederland en Oostenrijk voor een plaats in de Wereldgroep wordt in september in Groningen gespeeld. Als ondergrond heeft het thuisland gekozen voor gravel. De tennisinterland wordt gespeeld in Martini Plaza, waar vierduizend zitplaatsen zijn. (NRC)

Winst en verlies op EK squash vrouwenteam

Amsterdam. De Nederlandse vrouwenploeg is de EK voor landenteams in Amsterdam begonnen met een 2-1 zege op Duitsland en een 3-0 nederlaag tegen Engeland. De mannen wonnen met 4-0 van Slowakije. (Novum)