Kortkolom economie

DSM tevreden met eerste kwartaal

Amsterdam. De nettowinst van het voedings- en fijnchemiebedrijf DSM is in de eerste drie maanden van dit jaar gedaald met 18 procent en komt uit op 119 miljoen euro. De omzet steeg met 4 procent naar 2,4 miljard euro. DSM-topman Feike Sijbesma zegt tevreden te zijn over de resultaten, gezien de onzekere economische marktomstandigheden, met name in Europa. In Azië werden goede groeicijfers behaald, terwijl de Verenigde Staten een bescheiden herstel te zien gaven. Sijbesma verwacht dat het bedrijfsresultaat voor 2013 uitkomt op 1,4 miljard euro (vorig jaar 1,1 miljard). (NRC)

Cao-lonen in de lift na twee jaar daling

Amsterdam. De cao-afspraken tussen werkgevers en vakbonden laten weer een stijging zien van het cao-loon met gemiddeld 1,64 procent in de afgelopen maand. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan de dalende trend van de afgelopen twee jaar, stelt werkgeversadviseur arbeidsvoorwaarden, AWVN, op basis van vandaag gepubliceerde CBS-cijfers. De cao-loonstijging liep terug van 1,9 procent in augustus 2011 tot het dieptepunt van 1,2 procent in februari van dit jaar. De stijging in april komt met name voor rekening van cao-afspraken in de industriesector. (NRC)

Werkloosheid loopt ook volgend jaar op

Amsterdam. De werkloosheid kan volgend jaar uitkomen op 9 procent van de beroepsbevolking, dat zijn ruim 700.000 mensen. Die voorspelling doet het economisch bureau van ABN Amro. De verwachtingen van de werkloosheid zijn slechter dan de laatste CPB-ramingen voor volgend jaar. In maart ging het Planbureau er nog vanuit dat de daling in 2014 zou afzwakken. De werkloosheid werd toen geraamd op 7,8 procent in het komende jaar. Volgens ABN Amro zijn de vooruitzichten voor de economie zowel in binnen- als buitenland de laatste maanden verslechterd. (NRC)

ACM wil verlaging van kosten energie

Amsterdam. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil dat de tarieven voor het transport van gas en elektriciteit worden verlaagd. Consumenten kunnen daardoor de komende drie jaar in totaal enkele tientallen euro’s besparen, aldus de toezichthouder vanochtend. Volgens de ACM kunnen de tarieven omlaag omdat de netbeheerders goedkoop kunnen lenen en in de kosten kunnen snijden. In totaal stelt de toezichthouder dat de komende drie jaar minimaal een half miljard euro kan worden bespaard door de tariefverlaging. (NRC)

Nutricia biedt excuus aan voor Nutrilon

Amsterdam. De directeur van Nutricia Nederland, Christophe Wadel, biedt in verschillende landelijke dagbladen in een advertentie zijn excuses aan voor het tekort aan babymelkpoeder van Nutrilon. Chinese ouders hebben voor een tekort aan melkpoeder in Nederlandse winkels gezorgd, omdat ze hun eigen babyvoeding niet meer vertrouwen. Daardoor is er een levendige handel in babymelk ontstaan tussen Nederland en China. (NRC)