Kortkolom buitenland

Scherpe stijging dodental in Irak

bagdad. In de maand april zijn bij gewelddaden in Irak zeker 460 mensen om het leven gekomen, tegen 271 in de voorgaande maand. Dat melden officiële cijfers die gisteren werden gepubliceerd. Zeker de helft van de doden van april is gevallen in de week na een aanval door het leger op een kamp in de noordelijke stad Hawijah waar sunnitische betogers een zitstaking tegen de door shi’ieten gedomineerde regering van premier Maliki hielden. Daarop volgden vergeldingsaanvallen op het leger door sunnitische strijdgroepen. Veel leden van de sunnitische minderheid vinden dat ze door de shi’itische meerderheid worden gemarginaliseerd. (AFP)

‘Tsjadische militairen verijdelen coup’

N’DJAMENA. De Tsjadische regering zei gisteren een coup tegen president Idriss Deby te hebben verijdeld. Veiligheidstroepen hebben verschillende verdachten opgepakt, onder wie enkele militairen en het parlementslid van de oppositie Saleh Maki. Ze zouden de coup al maanden hebben voorbereid. Het arme West-Afrikaanse land heeft een lange geschiedenis van coups en opstanden. (Reuters)

Ideoloog Poetin tegen monopolie van partij

Londen. Vladislav Soerkov, vicepremier en ideoloog van het Kremlin, kritiseert het machtsmonopolie van de presidentiële partij Verenigd Rusland. In een debat met studenten in Londen pleitte Soerkov voor „een grote partij die serieus de concurrentie met Verenigd Rusland aangaat”. „We moeten helpen dat zo’n partij kan ontstaan”, zei Soerkov, die overigens geen afstand nam van het systeem zelf. Soerkov is de geestelijk vader van de term ‘soevereine democratie’, waarmee Rusland zich onderscheidt van de Westerse democratie. (NRC).

Onderhandelaar Afghanistan gedood

KABUL. In de Afghaanse provincie Helmand hebben opstandelingen een regeringsonderhandelaar en twee bodyguards gedood. De vice-gouverneur van de provincie raakte gewond. In de provincie nemen Afghaanse troepen het binnenkort over van het Amerikaanse leger. De gedode onderhandelaar Malim Shah Wali Khan, was hoofd van de afdeling Helmand van de Afghaanse vredesraad, die door president Karzai is opgericht om vredesbesprekingen met de Talibaan te initiëren. (AP)

Studievrienden Tsarnaev opgepakt

boston. De politie in Boston heeft gisteren drie studiegenoten gearresteerd van Dzokhar Tsarnaev, die samen met zijn broer wordt verdacht van de bomaanslagen in Boston vorige maand. De drie 19-jarige vrienden van Tsarnaev, een Amerikaan en twee Kazachen, worden door het Openbaar Ministerie beschuldigd van het hinderen van de rechtsgang. Ze zouden vlak na de aanslag naar Tsarnaevs kamer zijn gegaan om, waarschijnlijk als daad van vriendschap, bewijsmateriaal te verwijderen. Tsarnaevs rugzak die op bewakingsbeelden te zien was geweest, alsmede resten van het vuurwerk dat voor de bommen was gebruikt, verdwenen op een vuilstortplaats. (AP)