Kortkolom binnenland

Onderzoek naar sluiten gevangenissen

Amsterdam. Negentien Noord-Hollandse gemeenten gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de gevolgen van het besluit van het kabinet om dertig gevangenissen te sluiten. Ook de gemeenten Breda, Tilburg en Arnhem doen mee. Dat zei burgemeester van Heerhugowaard Han ter Heegde (VVD) vanochtend tegen RTV Noord-Holland. Het onderzoek moet de kosten van de sluitingen inzichtelijk maken. Volgens Ter Heegde, die een leidende rol heeft in het onderzoek, voelen de betrokken gemeenten aan dat de bezuiniging „geen goed plan is”. (Novum)

Meerssen krijgt twee ‘externe’ wethouders

Maastricht. Twee wethouders van buiten besturen tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar de gemeente Meerssen. Het zijn Jim Janssen (CDA) en Chantal Nijkerken (VVD), eerder wethouder in respectievelijk Maastricht en Onderbanken. Met hun aantreden zit het werk van Jan Mans (PvdA) erop. Hij was aangesteld om de bestuurscrisis in Meerssen op te lossen. Die ontstond nadat wethouder Jo Dejong aftrad na een poging tot tongzoen bij een vrouwelijke ambtenaar en later zelfmoord pleegde. (NRC)

Derde omstreden neuroloog werkt

Amsterdam. Opnieuw is gebleken dat een neuroloog die in Nederland niet meer mocht werken, vervolgens in het buitenland heeft gewerkt. Joop Peperkamp, die in de jaren negentig in een ziekenhuis in Den Bosch werkte en daarna een eigen praktijk had in Eindhoven, werd zowel in Nederland als in België ontslagen. Afgelopen zomer begon hij in Engeland als neuroloog. Dat meldde het AD vandaag. Het is de derde keer het afgelopen jaar dat een in opspraak geraakte neuroloog in het buitenland blijkt te werken. (NRC)

Langste griepgolf in 42 jaar is voorbij

Amsterdam. De griepepidemie in Nederland is voorbij. Dat bleek gisteren uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel. De griepgolf heeft uiteindelijk achttien weken aangehouden en is daarmee de langste in 42 jaar. (Novum)