Kort

Boston //

Drie verdachten aanslag aangehouden

Amsterdam. - Drie verdachten zijn gisteren opgepakt in Boston in verband met de bomaanslag op de marathon op 15 april. Dat liet de politie van Boston gisteravond weten. Het zou gaan om mensen die na de aanslag Dzokhar en Tamerlan Tsarnaev, de hoofdverdachten van de aanslag, hebben geholpen. Twee van de verdachten zitten vast vanwege het belemmeren van de rechtsgang, omdat ze mogelijk een een rugzak van Dzokhar Tsarnaev hebben weggegooid waar vuurwerk en een laptop in zou hebben gezeten. NRC

1.200

wijnflessen uit kelder van het Elyseé te koop

Amsterdam. - Volgens Franse media wordt eentiende van de in totaal 12.000 wijnflessen in de collectie van het presidentieel paleis eind deze maand geveild. Van de flessen die onder de hamer gaan zijn er te weinig op voorraad om alle gasten bij een banket in het Elyseé van dezelfde wijn te voorzien. Aangezien dit tegen de etiquette indruist is besloten die flessen te veilen. Volgens het Franse veilinghuis zullen de wijnprijzen uiteenlopen van 15 euro voor een fles Bourgogne tot 2.200 euro voor een Pétrus Bordeaux uit 1990. Als de veiling meer opbrengt dan het geschatte bedrag, zal de meerwaarde vloeien naar de staatskas. NRC

Groningen //

NAM start onderzoek schaderisico gasveld

Amsterdam. - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) onderzoekt in hoeverre gebouwen boven het gasveld in Groningen bestand zijn tegen zwaardere aardbevingen. De gebouwen worden in kaart gebracht door middel van een computerscan. Dat liet een woordvoerder gisteren weten. Tot juni worden eerst twaalf gebouwen van een bepaald type – zoals een schoolgebouw, vrijstaande woning en kerk – geanalyseerd. Zo is te zien wat de consequenties zijn bij een aardbeving met een kracht van minimaal 5 op de schaal van Richter. NOVUM

Prins //

Maurits kan de koning vertegenwoordigen

Amsterdam. - Prins Maurits is gisteren door koning Willem-Alexander benoemd tot zijn adjudant in buitengewone dienst. De 45-jarige Maurits, de oudste zoon prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, kan in zijn nieuwe functie Willem-Alexander bijstaan of vertegenwoordigen bij ceremoniële aangelegenheden. Dat heeft de RVD gisteren bekendgemaakt. Prins Maurits draagt voortaan ook het monogram van de koning. NOVUM