Kort

None

Animatie

IBM maakt ‘kleinste’ film ter wereld

New York. - Onderzoekers van IBM hebben „de kleinste film ter wereld” gemaakt door atomen op een koperen plaat te manipuleren. De stop-motion animatie bestaat uit enkele tientallen bewegende koolstofatomen en duurt iets langer dan een minuut. Door middel van een zogenoemde scanning tunnelling microscope (STM) vormen de atomen een dansende jongen, die een bal gooit en op een trampoline springt. Elk frame meet 45 bij 25 nanometers – er zitten 10 miljoen nanometers in een centimeter. Zij aan zij gelegd hebben 1.000 frames van de microscopische film ongeveer dezelfde dikte als een menselijke haar. De film, getiteld A Boy and his Atom, werd gisteren op YouTube geplaatst en is door het Guinness Book of World Records gecertificeerd als „kleinste stop motionfilm”. AP, BBC

Bekijk het filmpje via deze link: nrch.nl/vqr

Republikein

‘Persoonsverwisseling was reden arrestaties’

Amsterdam. - De anti-monarchistische demonstrant Hans Maessen werd dinsdag tijdens de troonswisseling gearresteerd, omdat de politie hem aanzag voor iemand anders naar wie ze op zoek waren. Dat heeft de politie gisteren verklaard tegenover de NOS. Volgens de politie werd Maessen aangezien voor een ander persoon door de hectiek kort na de balkonscène. De campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap werd verzocht de Dam te verlaten, maar weigerde. Daarna werd hij afgevoerd. Activist Joanna stond naast hem en werd ook meegenomen. De politie erkende gisteren nogmaals dat ze fout zat, nadat ze dinsdag al zei dat er een ‘inschattingsfout’ was gemaakt. NRC

Mortierbommen

Politie is zeer zwaar vuurwerk kwijt

Amsterdam. - De politie is op zoek naar drie mortierbommen. Het zeer zware vuurwerk werd zondagochtend gevonden in een natuurgebied in Gaanderen in de provincie Gelderland. Toen een opruimteam de vuurwerkbommen de volgende ochtend wilde ophalen, bleken ze verdwenen. De agenten die het vuurwerk vonden, legden het tijdelijk in het water. Daar zou het veilig liggen totdat het weggehaald zou worden. Omdat het om zeer gevaarlijk vuurwerk gaat, vraagt de politie degenen die het hebben meegenomen zich te melden, zodat het op een veilige manier vernietigd kan worden. Novum