Kort

Verboden namen

In Nieuw-Zeeland mag kind geen ‘Anal’ heten

Amsterdam. - De regering van Nieuw-Zeeland verbiedt het gebruik van 71 voornamen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte zich zorgen over de originaliteit van gekozen namen, en heeft besloten misbruik tegen te gaan. De lijst met 71 namen kwam gisteren naar buiten. Namen als ‘Mafia No Fear’, ‘4Real’, ‘Anal’, ‘President’, ‘V8’, ‘.’ (ja, een punt) of ‘*’ worden verboden. Er zijn meer landen die dit doen. Zweden heeft al sinds 1982 een namenwet, die onder meer de namen: ‘Metallica’, ‘Elvis’ en ‘Ikea’ verbiedt. In Denemarken is een lijst van 7.000 goedgekeurde namen waaruit ouders kunnen kiezen. In de VS mag je je kind in principe bijna alles noemen. In Nederland weigert de ambtenaar van de burgerlijke stand voornamen op te nemen als die ongepast zijn. Hieronder de eerste tien namen op de Nieuw-Zeelandse lijst, met daarachter het aantal keer dat de afgelopen twaalf jaar is geprobeerd een kind die naam te geven. NRC

1. Justice 62

2. King 31

3. Princess 28

4. Prince 27

5. Royal 25

6. Duke 10

7. Major 9

8. Bishop 9

9. Majesty 7

10. J 6

Onderzoek

Rokende vrouw meer kans kanker dan man

Amsterdam. - Rokende vrouwen hebben een twee keer zo grote kans op dikkedarmkanker dan rokende mannen. Dat blijkt uit een grote Noorse studie onder meer dan 600.000 mannen en vrouwen over een periode van gemiddeld 14 jaar. De resultaten verschenen gisteren in het medische tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Vergeleken met mannen die nooit gerookt hebben is het risico op darmtumoren bij mannelijke rokers 8 procent hoger; bij vrouwen blijkt dat verschil in risico tussen wel en niet roken gemiddeld 19 procent. De onderzoekers kunnen het frappante sekseverschil in risico nog niet verklaren. Stoppen met roken zou het aantal gevallen van darmkanker drastisch kunnen terugdringen, zeggen zij. NRC

18

weken durende griepgolf is voorbij

Amsterdam. - De griepepidemie in Nederland is voorbij. Dat bleek gisteren uit cijfers van het gezondheidsinstituut Nivel. De griepgolf heeft achttien weken aangehouden en is daarmee de langste in 42 jaar. Er is sprake van een epidemie als huisartsen bij 51 op de 100.000 mensen griepachtige klachten rapporteren. Novum