Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Klijnsma (PvdA) kritisch over Samsoms aanpak van illegaliteit

Staatssecretaris Klijnsma (PvdA) gaat met haar opmerkingen van gisteravond lijnrecht in tegen de lijn van partijleider Samsom.
Staatssecretaris Klijnsma (PvdA) gaat met haar opmerkingen van gisteravond lijnrecht in tegen de lijn van partijleider Samsom. Foto ANP / Erik van 't Woud

Staatssecretaris Jette Klijnsma (Sociale Zaken) heeft gisteren kritiek geuit op de manier waarop PvdA-leider Diederik Samsom de onrust in zijn partij over de strafbaarstelling van illegaliteit heeft aangepakt. Ze vindt dat het een kwestie is “die je niet zomaar kunt wegpoetsen”.

Klijnsma deed haar uitspraken gisteravond tijdens een 1-meiviering in het Groningse Aduard. De opmerkingen van Klijnsma zijn opmerkelijk omdat partijleider Samsom de discussie over het onderwerp juist wil sluiten. De staatssecretaris refereerde aan het PvdA-congres van afgelopen zaterdag, waar bijna negentig procent van de leden zich keerde tegen de “inhumane” afspraak in het regeerakkoord dat illegaliteit strafbaar moet worden.

‘Diederik ging er wel heel stevig in’

PvdA-leider Samsom verdedigde de strafbaarstelling de afgelopen dagen steeds als een noodzakelijke concessie in de richting van de VVD. Klijnsma vindt echter dat Samsom de uitspraak van het congres te makkelijk naast zich neer heeft gelegd. Klijnsma:

“Diederik is er, vind ik, wel heel stevig ingegaan, hoor. Poeh. Ik zat er ook bij. Het is niet verkeerd om er iets meer adem in te houden, iets meer lucht, zodat we met z’n allen kunnen verzinnen hoe dan wel.”

Samsom kondigde zaterdag wel een extra PvdA-partijraad over het onderwerp aan op 12 mei aanstaande. Klijnsma zegt daar blij mee te zijn en vindt dat er in de partij een scherpe discussie over het onderwerp mag komen:

“Daarom moet er ook gewoon wat ruimte komen. Het is van tweeën een. Of je laat je congres vallen, of je laat je kabinet vallen. We moeten dat dilemma goed neerzetten. Dat is eerlijk tegenover de leden en tegenover de VVD.”

Klijnsma: geen aanpassing regeerakkoord nodig

De staatssecretaris leek gisteravond te suggereren dat zij ook een aanpassing van dit deel van het regeerakkoord wil:

“Daar moet gewoon over doorgedacht worden. Dat moet. Zonder dat je die mensen in de steek laat, dat is het allerbelangrijkste. En als je het kabinet nog een beetje overeind zou kunnen houden, is dat ook mooi. Daar moet je wel tijd voor kopen.”

In een reactie liet de staatssecretaris vanochtend weten dat zij op geen enkele wijze de indruk heeft willen wekken afstand te nemen van het regeerakkoord. Samsom wilde geen reactie geven op de uitspraken van Klijnsma.