Klijnsma kritisch op Samsom na congres

Nederland, Arnhem, 01-05-13 PvdA 1 mei viering met Diederik Samsom bij een buurt bbq. © Photo Merlin Daleman

Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft gisteren kritiek geuit op de manier waarop PvdA-leider Diederik Samsom de onrust in zijn partij over de strafbaarstelling van illegaliteit heeft aangepakt.

Bij een viering van de Dag van de Arbeid in het Groningse Aduard, zei Klijnsma: „Diederik is er wel heel stevig ingegaan, hoor. Poeh.” Zij refereerde daarmee aan de weigering van de PvdA-leider, afgelopen zaterdag op het partijcongres, om uitvoering te geven aan een met grote meerderheid aangenomen motie. Die eist dat de PvdA-fractie de strafbaarstelling van illegaliteit alsnog tegenhoudt.

Klijnsma over de weigering van Samsom: „Die fundamentele kwestie over de strafbaarstelling kun je niet zomaar even wegpoetsen.” Volgens Klijnsma had Samsom er beter aan gedaan „er iets meer adem in te houden, iets meer lucht, zodat we met z’n allen kunnen verzinnen hoe dan wel”. De staatssecretaris van Sociale Zaken stond bij de afgelopen verkiezingen tweede op de kandidatenlijst stond.

De PvdA is altijd fel tegen de strafbaarstelling van illegaliteit geweest, maar heeft er tijdens de formatie mee ingestemd dat deze VVD-wens in het regeerakkoord kwam. Nu zegt Klijnsma: „Dit ligt mij ook zwaar op de maag. Dit ligt ook alle andere negen bewindspersonen [van de PvdA, red.] zwaar op de maag.”

Ze leek te suggereren dat ook zij een aanpassing van dit deel van het regeerakkoord wil: „Daar moet gewoon over doorgedacht worden. Zonder dat je die mensen in de steek laat, dat is het allerbelangrijkste. En als je het kabinet nog een beetje overeind zou kunnen laten is dat ook mooi. Daar moet je wel tijd voor kopen.”

In een reactie op haar uitspraken liet de staatssecretaris vanochtend weten dat zij op geen enkele wijze de indruk heeft willen wekken afstand te nemen van het regeerakkoord. Samsoms woordvoerder wilde vanochtend niet reageren.

Naar aanleiding van de onrust binnen de PvdA is er op 12 mei een ledenraad. Daar zal Samsom zich nogmaals verantwoorden voor zijn weigering het regeerakkoord open te breken. Vooralsnog, zo zeggen bronnen in de partij, is hij niet van plan terug te komen op het regeerakkoord.

Samsom: pagina 6