Kledingbedrijven werken samen aan veiligheid ateliers Bangladesh

Grote mode- en supermarktketens hebben overlegd over maatregelen om de veiligheid van textielfabrieken in Bangladesh te verbeteren.

H&M, Gap, Walmart en Carrefour doen dat naar aanleiding van de instorting van een flatgebouw met naaiateliers in de buurt van de hoofdstad van Bangladesh, vorige week woensdag. In het gebouw waren drie kledingfabrieken, een bank en een winkelcentrum gevestigd. Zeker 430 mensen kwamen om het leven, officieel worden er nog nog 149 vermist.

In Frankfurt kwamen de multinationals maandag bijeen voor een reguliere bijeenkomst, die door de ramp een urgent karakter kreeg.

Ook de Europese Unie overweegt „gepaste actie” te ondernemen, laat EU-commissaris Catherine Ashton weten. Nu heeft Bangladesh nog vrij toegang tot de Europese markt; het land betaalt geen invoerrechten voor de export naar Europa. Ashton zinspeelde erop invoerrechten op te leggen, om bedrijven te dwingen meer te doen aan de veiligheid van de werknemers.

Sommige merken waren er snel bij om hun banden met de fabriek te bagatelliseren. Anderen, zoals het Engelse Primark, dat ook vestigingen in Nederland heeft, zegden daarentegen toe de nabestaanden van de slachtoffers te ondersteunen.

Ook in Frankfurt ging het over financiële toezeggingen, om de veiligheid van de ruim 4.000 kledingfabrieken in Bangladesh te verbeteren. Twee Duitse arbeidsrechtadvocaten die bij de bijeenkomst aanwezig waren, betwijfelen of de ketens bereid zijn die toezeggingen te doen, zeggen ze in The New York Times. Op 15 mei moet er een plan zijn, hebben betrokkenen laten weten.

Er werken 3,6 miljoen mensen in de textielindustrie van Bangladesh. Het grootste deel van de export, circa 60 procent, gaat naar Europa.

Of in de toekomst daadwerkelijk invoerrechten betaald moeten worden is nog de vraag. Dat zou een verregaande maatregel zijn. Zulke acties zijn vaak onderdeel van sancties tegen een regime. Daarnaast moeten alle 27 lidstaten van de Europese Unie hun goedkeuring geven. Ook het Europese Parlement moet met de maatregel instemmen.