Kindster van hiphopact Kris Kross met ‘Jump’

Chris Kelly was pas 13 jaar toen hij als de helft van Kris Kross een grote hit scoorde met ‘Jump’. Na hun succes volgden meer kinderacts in de hiphop.

Chris Kelly van Kris Kross, 2013.
Chris Kelly van Kris Kross, 2013. Foto Reuters

De vannacht op 34-jarige leeftijd overleden rapper Chris ‘Mac Daddy’ Kelly van rapduo Kris Kross, scoorde met Jump een hit die de jaren negentig inkleurde. Bij het grote publiek is hij ook bekend doordat hij en zijn rappartner Chris Smith hun hiphopkleding achterstevoren droegen.

Kelly werd bewusteloos aangetroffen in zijn huis in Atlanta en overleed in het ziekenhuis. De politie vermoedt een drugsoverdosis, een officiële autopsie volgt morgen.

Chris Kelly was een van de eerste grote kindsterren van de hiphop. Hij werd ontdekt door producer Jermaine Dupri, die het duo zag rappen in een winkelcentrum. Dupri was zelf nog een tiener toen hij voor Kris Kross de megahit Jump schreef. Zijn vader, die bij platenlabel Sony werkte, richtte daarop het platenlabel So So Def op voor Dupri, waarop hij hit na hit scoorde met onder anderen het ruige meisje Da Brat, het zwoele koorknaapje Usher, streetwise r&b-kwartet Jagged Edge en rapkleuter Lil Bow Wow. Allemaal jonge artiesten want, aldus Dupri, „die luisteren beter”.

Kris Kross, de eerste kindact van Dupri, wordt wel als ‘one hit wonder’ gezien, maar dat is niet geheel terecht. Hun hit stond op een album, Totally Krossed Out, dat alleen in de VS al ruim vier miljoen keer verkocht werd en na het succes van Jump volgden hits als Alright en Tonite’s tha Night. Ze gingen op tour met Michael Jackson en brachten hun eigen computerspel uit.

Op hun laatste groepsalbum Young, Rich & Dangerous uit 1996 poseerden de voormalige kindsterren van Kris Kross geheel in de tijdgeest ineens als ruige jongens. Het was hun minst succesvolle plaat, maar behaalde in Amerika nog de gouden status. Toen het bergafwaarts ging met Kris Kross, klaagden de rappers in een interview met hiphoptijdschrift XXL dat hun prille succes pure kinderarbeid was geweest en dat ze op hun 13de al bergen wiet wegwerkten.

Hun bekoelde relatie was recentelijk beter geworden. In februari van dit jaar kwam het duo bij elkaar om op te treden bij het 20-jarige jubileum van Dupri’s platenlabel.

    • Saul van Stapele