Kinderen massaal aan de nepsigaret

GGD Nederland is bezorgd. Steeds meer kinderen roken de shisha-pen, een elektronische nepsigaret die de smaak van een waterpijp nabootst. De felgekleurde pennen zijn voor een tientje te koop in de tabaksspeciaalzaak en zijn verkrijgbaar in verschillende fruitsmaken.

Er zit geen tabak of teer in de pen. Op dit moment onderzoekt het RIVM of andere stoffen, onder andere propyleenglycol, schadelijk zijn. Omdat de pen niet onder de Tabakswet valt, is er geen wettelijke leeftijdsgrens. Wel weigeren veel winkeliers de sisha-pen te verkopen aan kinderen onder de zestien, om roken niet te stimuleren.

Vooral in grote steden is de pen populair, zei directeur Laurent de Vries van GGD Nederland vanochtend op Radio 1. „In Amsterdam en Arnhem is het een rage.”

De Vries noemt het een „oefensigaret”, die kinderen alvast laat wennen aan het idee om te roken. „Het is niet vergelijkbaar met een chocoladesigaret, je inhaleert echt over de longen.” Er licht ook een rood lampje op als je eraan trekt, als bij een echte sigaret.

De Vries roept tabakszaken op om de sisha-pen niet te verkopen aan jonge kinderen. Antirookorganisatie Stivoro vindt dat „een product als dit streng gereguleerd zou moeten worden” en dat het „onbereikbaar moet zijn voor kinderen”.

Vorige week liet staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) in antwoord op Kamervragen weten „geen aanleiding” te zien om de pen te verbieden of een leeftijdsgrens in te stellen. Als de resultaten van het onderzoek bekend zijn, kijkt hij of verdere maatregelen nodig zijn.