Ingetogen portretten van de overlevers van Utøya

Zien//

Fotoserie UtøyaOne day in history Andrea Gjestvang L’Iris d’ Or/Sony World Photography Awards, 26/4-12/5, Somerset House, Londen en online via nrch.nl/vq9

Eirin Kristin Kjær, 20, rende naar een grot maar werd in haar buik, arm en knie geschoten toen ze haar jongere partijgenoten probeerde te beschermen. De littekens op haar buik, een lappendeken van wild vlees, zijn verontrustend. Maar ook de minder expliciete foto’s in de serie die de Noorse fotografe Andrea Gjestvang (32) maakte over de overlevers van de schietpartij op Utøya, zoals de twee hierboven zijn indringend. Gjestvang won er vorige week de L’Iris d’ Or mee, een belangrijke prijs voor contemporaine fotografie. De jury noemde de serie een ‘ingetogen, respectvol en uiterste krachtige stem voor de kinderen en overlevers van het bloedbad in Noorwegen’. Gjestvangs werk is met dat van andere genomineerden te zien in het Londense Somerset House, maar ook online te bekijken via de site van The Guardian.