Hamburgernieuws

Een nieuw record voor fastfoodketen McDonalds. Een criticaster besloot zijn hamburger niet op te eten, maar deze te laten vegeteren in een van zijn keukenkastjes. Wat bleek? Veertien jaar later heeft de euroknaller in kwestie nog steeds geen pootjes gekregen. Slechts het augurkje was vergaan, het brood en de burger zagen er nog net zo fris en smakelijk uit als weleer.

Maar er was deze week meer hamburgernieuws. Op dezelfde dag dat bleek dat een McDonaldsburger op weg is om zijn derde lustrum te vieren, presenteerde de Vegetarische Slager zijn eerste hamburger zonder vlees. Naar eigen zeggen niet te onderscheiden van het echte werk, maar dan zonder de nadelen.

Ik mocht een paar dagen geleden alvast mijn tanden in deze nieuwe burger zetten, en dan ben je bij mij, groot liefhebber van een lekker vlezige burger op z’n tijd, aan het goede adres. De bite kwam overeen, en ook de geur deed me erg veel denken aan een echt stukje vlees. Maar in tegenstelling tot de ‘real deal’ was deze burger krokant, terwijl mijn favoriete burger bij voorkeur vooral erg sappig is. Nog een beetje finetuning kan dus geen kwaad, maar het initiatief verdient absoluut een pluim. Onderstaande burger is niet te vergelijken met het imitatievlees van de Vegetarische Slager, maar is gewoon een pretentieloze variant op basis van quinoa en linzen. En doet het ook heel goed tussen een klef broodje.

Kook de linzen tot ze zacht zijn en laat goed uitlekken. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking met een bouillonblokje, en laat dit ook goed uitlekken.

Snijd de ui en kneus de knoflook. Bak kort aan in een scheutje olijfolie.

Rooster vervolgens de paprika in zijn geheel boven het vuur van het gasfornuis tot het vel zwart kleurt. Laat goed afkoelen en pel dan voorzichtig het vel er af.

Hak de quinoa vervolgens met de linzen, ui, knoflook, paprika en het ei fijn in de keukenmachine. Roer de broodkruim door de burgermix zodat het wat steviger wordt en breng het goedje op smaak met flink wat peper en zout.

Neem vervolgens steeds een handje van het mengsel en vorm hier de burgers van.

Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de burgers aan beide kanten tot ze een krokant korstje hebben.

Beleg een hamburgerbroodje met een blaadje sla, gebakken uienringen en de burger.

Maak af met een laagje geitenkaas en tomatenchutney.

    • Stéphanie Versteeg