Filmster op de meisjeskamermuur van Anne Frank

Deanna Durbin betoverde het publiek als het kittige, energieke meisje met een licht sopraantje.

Deanna Durbin in 1944
Deanna Durbin in 1944

Deanna Durbin had haar faam allang overleefd. Sinds 1949 maakte ze geen films meer en hield zich heel bewust uit de publiciteit. Ze woonde in Parijs en wilde met Hollywood niets meer te maken hebben. Maar hoe beroemd ze ooit was, is nog dagelijks te zien in het Anne Frank Huis in Amsterdam. De dertienjarige Anne Frank knipte in 1942, vlak voordat het gezin onderdook, een fotootje van de populaire filmster uit een geïllustreerd tijdschrift en plakte dat op de muur van haar meisjeskamertje in het Achterhuis. Ze wilde net zo mooi en net zo geliefd als Deanna Durbin worden.

Een zoon van deze ster uit ver voorbije tijden heeft deze week bekendgemaakt dat zijn moeder „een paar dagen geleden” is overleden – wanneer het precies was, zei hij niet. Ze was 91 jaar.

Deanna Durbin was Canadese, maar verhuisde al als baby met haar ouders naar Hollywood. Die ouders zagen een filmcarrière voor hun dochter weggelegd. Op haar vijftiende debuteerde ze, samen met Judy Garland, in de korte, muzikale filmkomedie Every Sunday. En daarna speelde ze voortdurend kittige, energieke meisjes met een licht sopraantje dat een groot publiek betoverde, ook in Nederland.

„Men komt voor haar gave, klare zang die zomaar, zonder enige inspanning, uit haar keeltje schijnt te glijden”, schreef het Algemeen Handelsblad in 1938, op het toppunt van haar roem, „en men komt voor haar lachende ogen en blijde mond”. Het verhaal gaat zelfs dat filmmaatschappij Universal van een faillissement werd gered door haar films. Maar al na enkele jaren ontstonden er conflicten: zij wilde volwassen rollen spelen, en de studio zag daar niets in. Durbin trok een drastische conclusie: het was genoeg geweest, ze stopte ermee. En zo verdween de legende voorgoed uit beeld.

    • Henk van Gelder