De beste high-end Android-telefoons

Google Android leidt de smartphonemarkt, niet alleen in verkoopcijfers maar ook in schermgrootte. De nieuwe topmodellen meten allemaal zo’n 5 inch (12,5 cm) doorsnede en bieden Full HD resolutie - evenveel pixels als je 50 inch tv-scherm, maar dan in zakformaat. Nog een overeenkomst: ze zijn duur – duurder dan de iPhone 5 zelfs. Dat imago van prijzig en premium is al lang niet meer aan Apple voorbehouden.

Vorig jaar was de Galaxy SIII heer en meester, maar dit jaar is er echt wat te kiezen in het high-end segment Android-telefoons. Wat krijg je voor zo’n 600 tot 700 euro? Qua functionaliteit lijken de verschillen beperkt; het gaat immers om telefoons met hetzelfde besturingssysteem, ze draaien allemaal op een quadcore chip. Als het gaat om uitvoering springt de aluminium HTC One er positief uit. Of dat uiteindelijk ook in de verkoopcijfers vertaald wordt is de vraag. Marktleider Samsung en Apple delen de lakens uit in de smartphonemarkt. Daarna komt een hele tijd niets, en daarna pas merken als HTC, Sony en LG.

Het nadeel van al die extra rekenkracht en schermgrootte is dat de accu’s van deze telefoons niet tot wonderen in staat zijn. Stuk voor stuk moet je ze na een dag weer opladen. Geef je flink ‘gas’ met games, navigatie en high definition video, dan trek je de batterij in een paar uur leeg.

Android zelf lijkt stabieler dan ooit, hoewel het altijd de vraag is welke versie je nieuwe toestel in de toekomst zal ondersteunen. Naar verwachting zal Google eind deze maand op Google I/O geen Android 5.0 (koosnaam: Key Lime Pie)  introduceren, maar een beperkte update naar Jelly Bean 4.3 . Mogelijk is dat op verzoek van de fabrikanten die Googles  update-tempo amper bij kunnen benen. Een ook je provider moet meewerken om de Android-updates te installeren.

 

Samsung Galaxy S4

Samsung domineert de Android-markt met de Galaxy-serie en ook de nieuwe S4 zal weer een verkoophit zijn. Het toestel (5 inch Full HD scherm) lijkt als twee druppels water op zijn voorganger, de SIII. Waarom zou je zo’n succesnummer ook verbeteren? Het is erg knap hoe Samsung een groter amoled scherm in vrijwel dezelfde behuizing weet te verwerken, met piepdunne randjes. Daardoor blijft de S4 - koosnaam Life Companion - toch handzaam.

Het toestel draait de laatste versie van Android, 4.2. De S4  bevat veel extra  sensoren  (o.a. oogbesturing, herkenning van handgebaren, een scherm dat je vinger ‘voelt’ aankomen) en een hoop ongevraagde software van Samsung-makelij. Maar de meeste toepassingen ontsnappen niet aan de gimmick-status: een keer uitproberen, daarna deactiveren. Jammer is dat maar een beperkt aantal apps van die nieuwe sensoren gebruik maakt. Daardoor is de toepasbaarheid van de extra’s gering.

De schil die Samsung om  Android heen bouwt is erg aanwezig. Het is een kwestie van smaak, maar vergeleken met de ‘pure’ Android-versie oogt het net zo goedkoop als de plastic achterkant van de S4, die met een luide kraak opengaat. Dat is inmiddels een vertrouwd geluid bij de Galaxy-telefoons. Gelukkig heeft de S4 wel een wat steviger zijkant meegekregen. Het is een van de lichtste toestellen met dit schermformaat, maar een zwaargewicht als het gaat om rekenkracht.
Android 4.2, 5 inch full HD scherm, 1,9 GHz quadcore  chip, 2 GB werkgeheugen, opslag 16 GB (uitbreidbaar), 13 megapixel camera, gewicht 130 gram. Adviesprijs 699 euro. meer info: Samsung.com

 

HTC One  

Hé, is dat een iPhone 5?  vraagt iemand die de HTC One uit de doos ziet komen. Tja, als je het best vormgegeven  Android-toestel  zoekt, dan is de HTC One de logische keuze. Gelikt aluminium ontwerp, uitstekende stereospeakers aan de voorzijde en een van de beste schermen uit  de test. De HTC Sense-software, een schil rondom Android, oogt inmiddels volwassen. Een stuk minder speels dan de vorige generatie. De prominente sociale newsreader BlinkFeed, een variant  op Flipboard,  zal niet iedereen charmeren. Toch opent je telefoon daar telkens mee. De camera met zelfbedachte ‘ultrapixels’ (in plaats van megapixels) stelt teleur, maar toch gaat dit testtoestel met pijn in het hart terug naar HTC. Het scherm is een fractie kleiner (4,7 inch), de achterzijde mooi afgerond. Daardoor ligt de One zo lekker in de hand dat je ‘m eigenlijk niet meer wilt neerleggen.
Android 4.1, 4,7 inch full HD scherm, 1,7 GHz chip quadcore, 2 GB werkgeheugen,  32 GB opslag (64 GB later verkrijgbaar), camera 4 megapixel, gewicht 143 gram. Adviesprijs: 699 euro. Meer info: HTC.com

 

Sony Xperia Z

Gelukkig, Sony is met de Xperia Z terug aan de top van de smartphonemarkt. Een 5 inch full HD-scherm  is verpakt in een stijlvolle ‘vierkante’ glazen look. Japans minimalisme, heet het dan. Het model voelt wel erg groot aan – maatje baksteen – maar is slechts drie gram zwaarder dan de HTC One. Sony’s eigen muziek- en videodiensten worden niet opgedrongen, er zitten sowieso geen overbodige toeters en bellen op. Het scherm van de Xperia Z heeft een beperkte kijkhoek en oogt grijzig zodra je het toestel schuin houdt. Tegelijkertijd maakt de camera foto’s in nogal onnatuurlijk knallende kleuren. Het is mooi meegenomen dat dit waterdichte toestel een duik in de toiletpot overleeft. Wel netjes alle klepjes dichtdoen, natuurlijk. Dat waterdichte geldt ook voor de Xperia Tablet Z: een van de fraaiste Android-tablets van dit moment en een mooi setje met de Sony smartphone.

Android 4.1, 5 inch full HD scherm, 1,5 GHz quadcore chip, 2 GB werkgeheugen, opslaggeheugen 16 GB (uitbreidbaar), camera 13 megapixel, gewicht 146 gram. Adviesprijs: 629 euro. Meer info: Sony.nl

 LG Optimus G / Nexus 4

Eigenlijk is dit al weer een wat ouder toestel: maar LG heeft Optimus G net in Nederland uitgebracht. Een prachtig scherm (geen Full HD, maar dat doet echt geen pijn aan je ogen) in een rechthoekige behuizing die scherp aanvoelt: het snijdt bijna in de handpalm. Android is door de Koreanen flink aangepakt, er zit een hoop extra software op en  elk knopje en icoontje heeft een LG-metamorfose ondergaan. Je moet ervan houden. Een van de redenen om Android te kiezen is dat je het toestel naar je eigen hand kunt zetten dan iOS of Windows Phone. Voor wie die  puurdere Android-ervaring wil ondergaan, is de LG Nexus 4 een beter optie. 100 procent Google software, zonder poespas maar met gegarandeerde updates naar volgende versies. En voor beduidend minder geld: 469 euro.

LG Optimus G: Android 4.1: 4,7 inch scherm 1,5 GHZ quadcore chip, 2 GB werkgeheugen, 32 GB opslag (uitbreidbaar), camera 13 megapixel, gewicht 135 gram. Adviesprijs: 535 euro. LG Nexus 4: Android 4.2, 16 GB werkgeheugen, 8 megapixel camera. Adviesprijs 469 euro. Meer info: LG.com

 

    • Marc Hijink