Damrak in de plus na rentebijstelling ECB tot historisch laagtepunt

ANP / Evert Elzinga

De bijstelling van de rente tot een historisch laagtepunt door de Europese Centrale Bank heeft het Damrak goed gedaan. De AEX won een procent en sloot op 354,80 punten. Andere Europese beurzen sloten verdeeld.

Zo boekten de Duitse en Franse beurzen wel winst, maar eindigden de Spaanse en Italiaanse aandelenmarkten in het rood, meldt persdienst Novum. In Amsterdam was Air France-KLM de sterkste stijger met vier procent winst. Morgenochtend komt de luchtvaartonderneming met de cijfers over het eerste kwartaal. Verder maakte Air France bekend met Etihad Airways een samenwerking op het gebied van code-uitwisseling te zijn overeengekomen.

ING succesvol naar Amerikaanse beurs gebracht

ASML en AkzoNobel stegen respectievelijk 2,8 en 2,4 procent. Zwaargewicht Shell won 1,4 procent na de bekendmaking van de eerstekwartaalcijfers. De winst voor bijzondere kosten steeg van 7,3 naar 7,5 miljard dollar. Shell kondigde daarnaast aan dat topman Peter Voser volgend jaar vertrekt.

ING won 0,6 procent nadat de bank succesvol zijn belang in ING USA naar de Amerikaanse beurs bracht. De introductieprijs van 19,50 dollar per aandeel was lager dan de eerder afgegeven prijsdoel van 21 tot 24 dollar per aandeel. Rond sluiting van de Nederlandse beurs koerst het aandeel boven de twintig dollar.

Op de AMX, die met 0,04 procent winst sloot op 527,57 punten, was Delta Lloyd met 5,4 procent de grote winnaar. Daarnaast liet de verzekeraar weten het kostenbesparingsprogramma door te zetten. Wessanen (+3,6 procent) was ook een van de sterkste stijger na een positief analistenrapport door ABN AMRO.

    • Jules Seegers