Confronterend en subtiel

None

popIggy and the Stooges: Ready To Die ***

Op latere leeftijd kunnen reünies van bands uitlopen op een drama. Dat gebeurde toen Iggy and the Stooges na dertig inactieve jaren weer bij elkaar kwamen op het voorlaatste album The Weirdness, vol loodzware echo’s van een heldhaftig punkverleden.

Des te verheugender is het dat de 66-jarige Iggy Pop en zijn mannen op Ready To Die weer een balans hebben gevonden tussen het stoere haantjesgedrag van oude punkrockers en een gevoel van reflectie dat de muziek de broodnodige subtiliteit en swing geeft.

De tussentijdse dood van gitarist Ron Asheton heeft de bijna net zo oudgediende James Williamson terug in de band gebracht en dat is goed nieuws. Zijn spel is luchtig zonder aan de hardheid van The Stooges af te doen, terwijl Iggy als vanouds de confrontatie zoekt met een bomgordel op de hoes en zijn fascinatie met seks, dood en ongenoegen in de teksten. „This is an unfriendly world”, waarschuwt hij in een grimmige ballad die als een zwerende vinger afsteekt tegen het rockgeweld. In The Departed zijn Iggy and the Stooges op hun subtielst, met het akkoordenschema van I wanna be your dog in mineur.

    • Jan Vollaard