Comité 4 en 5 mei: Duitse soldaten worden niet herdacht

Nationale Herdenking, vorig jaar op de Dam.
Nationale Herdenking, vorig jaar op de Dam. Foto ANP/Jerry Lampen

Duitse soldaten en ‘foute’ Nederlanders worden niet herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking. De herdenking is er niet voor verzoening, zo stelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei vanochtend in dagblad Trouw. Het comité wil met de uitspraken dit jaar tumult voorkomen.

Directeur van het comité Jan van Kooten in de krant:

“We hebben van vorig jaar geleerd. Als iets verkeerd kan worden uitgelegd, dan moeten we het niet doen.”

Kort voor 4 mei werd vorig jaar besloten dat een scholier het gedicht ‘Foute keuze’, over een oudoom die in dienst trad van de SS, niet mocht voordragen. Dat gebeurde na groot protest en hevige discussies rond het gedicht.

‘waarschuwing aan Vorden’

Volgens Trouw lijkt de stelling van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een waarschuwing aan Vorden. Die Achterhoekse plaats wil zijn dodenherdenking afsluiten met een tocht langs het graf van Duitse soldaten.

De organisatie van de herdenking in de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, noemde dit eerder ‘een gebaar van verzoening’. Daar distantieert het comité zich nu expliciet van.

Oproep aan Comité: alleen slachtoffers Tweede Wereldoorlog herdenken

Directeur Hans Vuijsje van Stichting Joods Maatschappelijk Werk schreef gisteren in een opiniestuk in de Volkskrant dat de Nationale Dodenherdenking alleen voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zou moeten zijn. Bovengenoemde incidenten vormden mede de aanleiding voor dit stuk.

Organisaties van christenen, joden en moslims deden in februari al een dergelijke oproep aan het comité: “Verbreding leidt tot verwatering en het wegvallen van het onderscheid tussen daders en slachtoffers.”

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei opereert op basis van een memorandum uit 1961, waarin staat dat tijdens Nationale Dodenherdenking alle burgers en militairen worden herdacht die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.