Chris Kelly, helft van rapduo Kris Kross, op 34-jarige leeftijd overleden

De hoes van Kris Kross' album 'Totally Krossed Out'.
De hoes van Kris Kross' album 'Totally Krossed Out'.

Het is één van de meest karakteristieke jarennegentigliedjes: ‘Jump’ van Kris Kross. Chris Kelly, een van de twee bandleden, is vannacht overleden. Mogelijk is een overdosis de oorzaak. Hij werd slechts 34.

Kelly’s werd in zijn eigen huis in Atlanta gevonden. Zijn dood werd daarna officieel vastgesteld in het Atlanta Medical Center om vijf uur ‘s middags plaatselijke tijd. Of er daadwerkelijk een overdosis drugs aan voorafging, moet een autopsie uitwijzen.

Kris Kross scoorde in 1992 een wereldhit met hun eerste single, ‘Jump’. Kelly was ‘Mac Daddy’, toen pas dertien jaar oud, de andere helft Chris Smith (nog een paar maanden jonger) was ‘Daddy Mac’. Het duo droeg kleren andersom, met de rug naar voren, als gimmick. Het enorme succes van ‘Jump’ zorgde ervoor dat ze mochten touren met Michael Jackson, een rol kregen in zijn clip van ‘Jam’ en zelfs hun eigen computerspel kregen.

‘Jump’ van Kris Kross. Chris Kelly is de jongen die in het eerste shot rechts staat, in de zwarte New York Yankees-trui.

Na ‘Jump’ volgden drie albums en nog acht singles, maar die haalden niet de verkoopcijfers uit het begin. ‘Warm It Up’ en ‘Tonite’s tha Night’ werden nog wel bescheiden hits.

Na het derde album (uit 1996) gingen ze uit elkaar. Afgelopen februari traden ze nog wel samen op, ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van So So Def. Dat is het label van Jermaine Dupri, die ‘Jump’ voor ze schreef.

    • Peter Zantingh