Chef-dirigent wordt Held van de Arbeid

Poetin onderscheidde op 1 mei vijf Russen met een in ere herstelde Sovjetorde. Een draaibankwerker, een boer, een kompel, een arts, én dirigent Gergiev.

Valeri Gergiev
Valeri Gergiev Foto Vincent Mentzel

Amsterdam. - De eerste ‘Held van de Arbeid’ in Rusland is niet president Vladimir Poetin zelf, maar dirigent Valeri Gergiev. De chef-dirigent van het Mariinski-theater in Sint-Petersburg kreeg gisteren op de Dag van de Arbeid de in ere herstelde oude ‘Sovjetridderorde’ opgespeld.

Poetin breekt daarmee met een traditie. Toen in 1938 de eretitel ‘held van de socialistische arbeid’ ingevoerd werd – ná ‘held der Sovjet-Unie’ de belangrijkste oorkonde – was de communistische partijleider Stalin de eerste die deze prijs kreeg.

Behalve Gergiev, die eerder het Rotterdams Philharmonisch Orkest leidde, werden ook nog vier andere Russen om hun recordprestaties gelauwerd als ‘Helden der Arbeid’: een neurochirurg uit Moskou die meer dan 10.000 operaties op zijn naam heeft, een bijna gepensioneerde traktorist/kolchozboer uit Voronezj, een kompel uit Koezbass en een draaibankwerker uit Tsjeljabinsk.

De nieuwe oude Russische eretitel werd eind maart per decreet door Poetin ingevoerd. Hij honoreerde zo een verzoek van het Pan-Russische Volksfront, dat in de markt is gezet om de impopulaire partij Verenigd Rusland te compenseren.

Voordat Poetin de versierselen van het heldendom der arbeid aan Gergiev en de vier anderen uitreikte, zei de president dat selectie een „ingewikkelde morele keuze” was. „We hebben veel getalenteerde en succesvolle mensen.” Maar dit kwintet is een „schitterend voorbeeld, met name voor de jeugd”, aldus Poetin.

Gergiev, die vandaag op zijn 60ste verjaardag de opening van het gerenoveerde Mariinksi Theater viert, is de bekendste Russische musicus van dit moment. Buiten het artistieke domein speelt de etnische Osseet Gergiev ook een rol. Zo organiseerde hij in augustus 2008, vlak na de vijfdaagse oorlog tussen Georgië en Rusland, een concert in Tschinvali, de hoofdstad van de afgescheiden Georgische provincie Zuid-Ossetië. President Tibiloev herinnerde er vandaag nog aan dat Gergiev toen als eerste de „levenskrachten van de Osseten heeft doen ontwaken”.

    • Hubert Smeets