Brussel wil dat Rotterdamse haven belasting gaat betalen

De haven van Rotterdam, gemaakt door een octocopter, een op afstand bestuurbare helikopter waarmee foto- of filmopnamen vanuit de lucht kunnen worden gemaakt.
De haven van Rotterdam, gemaakt door een octocopter, een op afstand bestuurbare helikopter waarmee foto- of filmopnamen vanuit de lucht kunnen worden gemaakt. Foto ANP / Paul Raats

De Rotterdamse haven moet gewoon vennootschapsbelasting betalen. Dat vindt de Europese Commissie. Volgens de Brusselse waakhond verstoort de vrijstelling voor Nederlandse overheidsbedrijven de concurrentie op de Europese markt.

De commissie dreigt een formeel onderzoek naar de staatssteun te starten, als Nederland binnen een maand geen maatregelen neemt, zo meldde de commissie vanmiddag.

Een aantal staatsbedrijven in Nederland is vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Naast Havenbedrijf Rotterdam gaat het onder meer om de luchthaven van Maastricht. Schiphol en de Staatsloterij betalen de belasting wel.

Commissie: vertrouwen dat Nederland regels aanpast

Volgens de Europese Commissie moeten bedrijven eerlijk met elkaar kunnen concurreren. Verantwoordelijk eurocommissaris Joaquín Almunia stelt in een verklaring:

“Willen we alle voordelen van de interne markt plukken, dan moet er ook eerlijke concurrentie zijn. Daarom moeten alle spelers op de markt met gelijke wapens kunnen strijden.”

Almunia zegt er vertrouwen in te hebben dat Nederland de regels aanpast.

Hoewel de staat vorig jaar geen vennootschapsbelasting ontving van de Rotterdamse haven, werd er wel 25 miljoen euro naar het rijk overgemaakt in de vorm van dividend. De gemeente Rotterdam, die de overige zeventig procent van de aandelen in de haven bezit, kon 60,6 miljoen euro tegemoet zien.