Bevrijdingsfestivals

None

Met 14 festivals, 40 podia, 250 bands, meer dan 1 miljoen bezoekers viert Nederland Bevrijdingsdag 2013. Het jaarthema van 2013 is ‘Vrijheid spreek je af’, en Miss Montreal, Dio en Chef’Special zijn ambassadeurs van de vrijheid.

Almere

Vrijheid vier je in Almere op de Esplanade, het Forum en de Grote Markt voor optredens van o.a. Miss Montreal, Waylon, Het Goede Doel, iDANCE en The Partysquad. De kinderact van Keet! opent het festival op de Esplanade.

Amsterdam

De Nationale Herdenking vindt op 4 mei plaats bij het Nationaal Monument op de Dam. De volgende dag viert Amsterdam Bevrijdingsdag door de hele stad. De muziekpodia verhuizen dit jaar van de Dam naar het Westerpark. De dag wordt afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel.

Assen

Postmen, Go Back To The Zoo, Navarone, Rigby, en Bassjackers zullen op 5 mei in Drenthe spelen. Het SENA Talent Stage biedt een podium voor Drents Talent. Verder zijn er theatervoorstellingen, optredens van Kunstbende finalisten, en een Dance Stage met o.a. DJ Jean.

Den Haag

Burgemeester Jozias van Aartsen opent deze editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag met het ontsteken van de vrijheidsvlam. Er zijn optredens van o.a. Leona Philippo, Joris Linssen, Golden Oldies, Dio, en VanVelzen.

Groningen

Naast een zeer uitgebreid muzikaal programma is er nog veel meer te doen in het Stadspark in Groningen, zoals een reuzenrad, korte theatervoorstellingen, en Yogadans, Tango en Djembee workshops. Met optredens van o.a. The Opposites, Newton Faulker en Cold War Kids.

Haarlem

Ilse DeLange, Baskerville, VanVelzen, The Kik, en Chef’Special: een greep uit de artiesten die op 5 mei in Haarlem optreden. De presentatie is in handen van het Haarlemse duo Speelman en Speelman.

Roermond

In Roermond spelen o.a. De Jeugd Van Tegenwoordig, New Cool Collective en Chef’Special. Vast onderdeel van Bevrijdingsfestival Limburg is het FreeDump podium, met een mix van streetdance, breakdance en rap.

Rotterdam

Bevrijdingsfestival Rotterdam vierde de afgelopen jaren de bevrijding aan de Parklaan. Dit jaar verhuist het festival naar het grootse naastgelegen park, aan de voet van de Euromast. Optredens van o.a. Dio, De Kraaien en Memphis Maniacs.

Utrecht

Het Utrechtse Studenten Koor en Orkest (USKO) en Roos Rebergen openen het festival met speciaal gecomponeerde vrijheidsnummers. Daarna gaat het feest verder met o.a. Het Goede Doel, Handsome Poets, Nielson, Fresku, The Excitements en The Coup.

Vlissingen

Het hoofdpodium is de publiekstrekker van het Bevrijdingsfestival in Vlissingen, met artiesten als Dio, Pete Philly en New Cool Collective.

Wageningen

In het hart van de stad Wageningen, op de Markt, is het hoofdpodium gevestigd. Dit jaar met programma met o.a. Chef’Special, Gers Pardoel, Trijntje Oosterhuis en Frank Boeijen.

Zwolle

Met o.a. Gers Pardoel, DI-rect, Kane, Miss Montreal en Racoon in park de Wezenlanden. Daarnaast is in het park en het gebied eromheen ruimte voor theater, circusvoorstellingen, en een familieprogramma.