Benedictus XVI rondt verhuizing af en neemt intrek in klooster

De helikopter met daarin Benedictus landde iets na kwart voor vijf vanmiddag in het Vaticaan.
De helikopter met daarin Benedictus landde iets na kwart voor vijf vanmiddag in het Vaticaan. AFP / Vincenzo Pinto

Per helikopter is emeritus paus Benedictus zojuist verhuisd van zijn pauselijke residentie in Castel Gandolfo naar een verbouwd klooster in het Vaticaan. Zijn opvolger Fransiscus heeft voorlopig geen trek in het een afgelegen paleis en blijft ook in het Vaticaan wonen.

Benedictus XVI genoot vanmiddag nog een laatste lunch in zijn Apostolisch Paleis, waarna een helikopter hem over de muren van het Vaticaan vloog om intrek te nemen in zijn nieuwe woning. Franciscus blijft op zijn beurt nog gewoon het huishouden doen in het gastenverblijf Casa Santa Marta:

Twitter avatar andreavreede Andrea Vreede #Paus Franciscus zegt liever tussen de mensen te verblijven dan geïsoleerd in het apostolisch paleis. Voorlopig of voor altijd is onbekend

Franciscus verwelkomt Benedictus

De nieuwe paus wachtte zijn voorganger vanmiddag op bij diens nieuwe verblijf. Het is de tweede keer dat de twee elkaar ontmoeten sinds Franciscus op 13 maart werd gekozen tot nieuwe paus.

De reeds 86-jarige Benedictus neemt zijn intrek in het Mater Ecclesiae-klooster. Volgens Italiaanse media is daar ook accommodatie in orde gemaakt voor zijn broer Georg die op bezoek zou kunnen komen.

De emeritus paus vertrok na de bekendmaking van zijn afscheid, het eerste aftreden van een paus in 600 jaar, direct uit het Vaticaan. Sinds 28 februari verbleef hij daarom in Castel Gandolfo in de heuvels bij Rome.

    • Jules Seegers