Bayern vernedert Barça tweede keer

Bayern München heeft zich in grootse stijl geplaatst voor de finale van de Champions League door ook in Camp Nou ruim te winnen van FC Barcelona (3-0), het meest succesvolle clubteam van de afgelopen vijf jaar. Voor de Duitsers betekent het de tiende finale in de geschiedenis van het belangrijkste Europese clubtoernooi (vier keer gewonnen) en de derde finale in de afgelopen vier jaar. Beide recente edities gingen verloren.

De Duitse suprematie is compleet. Borussia Dortmund won dinsdag al ten koste van Real Madrid de andere halve finale, waardoor op 25 mei op het Londense Wembley de eerste geheel Duitse Champions League-finale gespeeld wordt. De andere drie grote Europese voetballanden hadden al eens een ‘onderonsje’ in de finale: Spanje (2000, Real Madrid-Valencia), Italië (2003, AC Milan-Juventus) en Engeland (2008, Manchester United-Chelsea).

Voor Bayern-trainer Jupp Heynckes betekent het de tweede finale op rij. Zelfs Pep Guardiola, zijn opvolger volgend seizoen in München, heeft dat met Barcelona niet bereikt in de periode dat zijn team in Europa domineerde. Heynckes, die in zijn jaar bij Barça’s aartsrivaal Real Madrid in 1998 de Champions League won, verklaarde zich na de wedstrijd groot fan van Spaans voetbal. „Ik ken de spelers en ik begrijp de filosofie.”

Na de 4-0 in München vorige week restte voor Barcelona weinig meer dan het redden van de eer. De hoop op een stunt werd verder de kop ingedrukt toen bekend werd dat viervoudig voetballer van jaar Lionel Messi niet fit genoeg was om aan de aftrap te verschijnen. Hij zou uiteindelijk niet meer in actie komen.

Toen Arjen Robben kort na rust de score opende met een typerende individuele actie (vanaf rechts naar binnen draaien, met links uithalen in de verre hoek) gooide Barcelona-trainer Tito Vilanova de handdoek in de ring. De opvolger – en voormalig assistent – van Guardiola wisselde Xávi en Andrés Iniesta. Twee spelers die met Messi synoniem waren voor de succesreeks die in 2009 en 2011 de Champions League opleverden.

Een eigen doelpunt van Gerard Piqué en een kopdoelpunt van Thomas Müller bezorgden Bayern München de grootste overwinning over twee wedstrijden in een kwart- of halve finale sinds de Europa Cup I de Champions League werd in 1992. Dat record was al in handen van de Duitsers, die het ook Duitse Kaiserslautern in 1998-1999 in de kwartfinale met 2-0 en 4-0 versloegen.

Voor Barcelona is dit het tweede seizoen op rij waarin slechts één hoofdprijs wordt behaald. Dit weekend kan de club kampioen worden, vorig seizoen wonnen de Catalanen alleen de Spaanse beker. Het is de slechtste serie sinds het vertrek van de Nederlandse coach Frank Rijkaard, die in 2006 de Champions League won maar in de zomer van 2008 een gedemotiveerde selectie achterliet bij zijn vertrek.

Spaanse media vragen zich verwonderd af wat er met het ‘Pep-team’ gebeurd is, het Barcelona dat onder Guardiola veertien van negentien mogelijke te winnen prijzen won. De Catalaanse sportkrant El Mundo Deportivo schrijft dat het „trieste” gisteravond niet zozeer de uitschakeling is, als wel het „vertoon van onmacht” van Barcelona. „En dan te bedenken dat het deze donderdag precies vier jaar geleden is dat Barça met 6-2 won bij Real Madrid. Wat zijn we veranderd!”

De Madrileense krant Marca beveelt „vervanging van veteranen, minder miskopen en minder talenten van [opleidingsinstituut] La Masia”. De namen van nieuwe spelers liggen wat Marca betreft „op tafel”: Vicente Guaita (doelman Valencia), Mats Hummels (verdediger Dortmund), Marquinhos (verdediger AS Roma) en Neymar (aanvaller Santos) zouden volgens de krant aangetrokken moeten worden om weer terug te keren aan de top.